Prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a anunţat luni că va cere Parlamentului scoţian să accepte organizarea unui referendum privind independenţa ţării faţă de Regatul Unit. Anunţul vine ca urmare a suspiciunilor că Marea Britanie s-ar putea retrage din Uniunea Europeană fără a încheia un acord comercial cu Bruxelles-ul.

Referendumul ar trebui să aibă loc în toamna anului 2018 sau în primăvara lui 2019, înainte ca Brexit-ul să devină realitate.

„Este important ca Scoţia să poată să îşi exercite dreptul de a-şi alege viitorul într-un moment în care opţiunile sunt mai clare decât sunt acum, dar înainte de a fi prea târziu pentru a decide asupra propriei noastre căi”, a precizat Sturgeon.

Premierul scoţian a spus că nu îşi poate asuma de una singură decizia de „a urma Regatul Unit către un Brexit dur orice s-ar întâmpla, indiferent cât de distructiv s-ar dovedi că va fi pentru economie şi pentru societate.”

Premierul britanic Theresa May a repetat în mai multe rânduri că va activa articolul 50 din Tratatul UE pentru retragerea din comunitatea europeană până la sfârşitul lunii martie. Recent, May a spus că preferă să nu încheie niciun acord comercial cu UE în timpul negocierilor de retragere, în loc accepte încheierea unei „înţelegeri proaste” pentru Regatul Unit. Declaraţia ei a provocat temeri că va urma un Brexit dur cu potenţiale consecinţe grave asupra economiei britanice.

Scoţienii au mai votat într-un referendum pe marginea independenţei faţă de Regatul Unit în septembrie 2014, când nu era clar dacă acesta va părăsi Uniunea Europeană. Atunci, 55,3% dintre alegătorii care s-au prezentat la vot s-au pronunţat împotriva independenţei.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu