Parlamentul britanic va începe luni dezbaterile şi negocierile finale privind legea de retragere din UE, aşa-numita „lege Brexit”. Subiectul central al disputei parlamentare va fi reprezentat de cele două amendamentele introduse săptămânile trecute de Camera Lorzilor, privind garantarea drepturilor cetăţenilor europeni din Regatul Unit şi veto-ul Parlamentului asupra înţelegerii pe care guvernul o va încheia cu Bruxelles-ul, informează BBC.

Primii care vor dezbate vor fi membrii Camerei Comunelor, unde guvernul conservator al Theresei May are o majoritate confortabilă. Este de aşteptat deci ca parlamentarii din camera inferioară a parlamentului britanic să respingă cele două amendamente.

Ulterior, legea va reveni spre dezbatere către Camera Lorzilor, unde o coaliţie largă a laburiştilor, liberal-democraţilor, non-partizanilor şi conservatorilor care se opun politicii lui May, se împotriveşte acordării unui cec în alb cabinetului condus de premierul britanic.

Cele două camere trebuie să se decidă asupra unui text comun al legii de retragere din UE, iar trecerea actului normativ de la o cameră la alta, poate continua pe termen nelimitat, dacă nu se ajunge la un acord.

În principiu însă, dacă membrii Camerei Comunelor vor respinge cele două amendamente, este de aşteptat, conform cutumelor britanice, ca lorzii să renunţe la confruntarea legislativă chiar în cursul zilei de luni.  Totuşi, pentru orice eventualitate, a fost stabilit timp de dezbatere pe marginea legii şi pentru zilele de marţi şi miercuri.

Odată decisă o formă finală a legii în Parlament, ea va merge spre a obţine aprobarea regală, ulterior căreia Theresa May va avea dreptul să activeze articolul 50 din Tratatul Uniunii Europene în orice moment. Premierul britanic a arătat în repetate rânduri că doreşte să facă acest pas până la finalul lunii martie.

Dezbaterea privind legea Brexit-ului a devenit mult mai tensionată după ce Theresa May a declarat că preferă să iasă din UE fără nicio înţelegere comercială cu comunitatea europeană, decât să accepte o înţelegere defavorabilă Regatului Unit. Ministrul de externe, Boris Johnson, a dezvoltat, precizând că ieşirea din UE fără niciun acord comercial este „perfect ok” şi că un asemenea scenariu nu avea consecinţe „atât de apocaliptice precum le place unora să pretindă”.

Lordul Heseltine, unul dintre liderii conservatorilor care susţin cele două amendamente la legea Brexit-ului, a arătat însă că declaraţia lui Johnson este un „gunoi” şi că mulţi membri ai partidului se simt „trădaţi” de felul în care guvernul înţelege să gestioneze ieşirea din UE. De asemenea, ministrul din umbră pentru Brexit, din partea laburiştilor, Sir Keir, a precizat că retragerea din Europa fără un acord comercial va fi „un dezastru” şi a adăugat că cetăţenii europeni din Regat au fost ignoraţi de guvern.

 

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu