Premierul britanic Theresa May este aşteptat miercuri să anunţe în mod oficial invocarea articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene, privind ieşirea Marii Britanii din comunitatea europeană. Unul dintre cele mai spinoase subiecte care va figura pe masa negocierilor dintre Londra şi Bruxelles va fi reprezentat de banii pe care Regatul Unit va trebui să îi plătească în continuare către UE pentru cheltuielile asumate de comunitatea europeană în perioada în care Albionul încă făcea parte din ea.

Suma convenită de liderii europeni în luna februarie pentru a fi prezentată spre plată guvernului de la Londra este de aproximativ 60 miliarde de euro. Ea a fost calculată pornind de la contribuţia medie a Regatului Unit la bugetul UE, de aproximativ 12% din suma totală, aplicată în principal cheltuielilor legate de: angajamentele de plată deja contractate de Bruxelles (RAL, reste a liquider), contribuţii la fondul de coeziune şi obligaţii de plată pentru pensiile funcţionarilor european.

Suma va fi supusă în mod sigur negocierilor. Guvernul britanic poate invoca, de exemplu faptul că, partea sa de proprietate asupra activelor europene, evaluate la 153,7 miliarde de euro, trebuie răscumpărată de Bruxelles prin diminuarea obligaţiilor de plată de 60 de miliarde de euro. Unii parlamentari britanici au vehiculat o sumă relativ modică de 3 miliarde de euro pe care Londra o va plăti Bruxelles-ului.

Ministrul de finanţe al Marii Britanii, Philip Hammond, a precizat: „Dacă avem cu adevărat facturi pe care trebuie să le plătim, în mod cert că ne vom ocupa de ele în maniera cuvenită”.

Totuşi, suporterii cei mai înfocaţi ai Brexit-ului susţin cu argumente extrase din interpretarea articolului 50 că Londra ar trebui să nu accepte plata niciunui cent faţă de Bruxelles.

Un asemenea scenariu este respins categoric de liderii europeni, care au avertizat că, dacă nu se ajunge la o înţelegere amiabilă privind suma datorată de Regatul Unit, problema va ajunge pe rolul instanţelor internaţionale.

Situaţia este complicată suplimentar pentru că, în optica celor mai importanţi reprezentanţi ai instituţiilor europene şi ai statelor membre cu cea mai mare influenţă în Uniune, factura pe care trebuie să o plătească Regatul Unit nu este o simplă chestiune financiară, ci şi una politică: mesajul trebuie să fie clar pentru toată lumea că a părăsi Uniunea Europeană nu este o opţiune.

„Nu avem niciun interes în a pedepsi Regatul Unit, dar nu avem de asemenea niciun interes în a pune în pericol integrarea europeană din cauza Regatului Unit. Aceasta trebuie să fie prioritatea noastră, cu inima grea, să păstrăm la un loc restul Europei, fără Regatul Unit, cât mai strâns posibil”, a precizat ministrul de finanţe al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, arhitectul actualei construcţii monetare şi financiare europene.

Poziţia lui Schaueble este întărită de declaraţii similare ale premierului francez Bernard Cazeneuve şi preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care au avertizat că termenii Brexit-ului nu trebuie să fie mai avantajoşi pentru Marea Britanie decât statutul de membru al UE.

În aceste condiţii, sunt de aşteptat negocieri extrem de dificile pe toate palierele Brexit-ului, între care suma de plată către Bruxelles se va dovedi una dintre cele mai spinoase. Aşa cum observa purtătorul de cuvânt pentru Brexit al grupului parlamentar creştin-democrat din Bundestag, „vedem cu toţii că va fi foarte foarte dificil, va fi un miracol dacă vom obţine un bun rezultat.”

Surse: BBC, Business Insider

 

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu