Parlamentul scoţian, dominat de Partidul Naţional Scoţian, a aprobat de curând susţinerea referendumului privind independenţa faţă de Regatul Unit, propus de premierul Nicola Sturgeon, ca modalitate de a rămâne în interiorul Uniunii Europene în contextul Brexit-ului. Londra are însă un aliat european neaşteptat în diminuarea entuziasmului scoţian pentru independenţă ca mijloc de a rămâne în UE: Spania.

Spania se confruntă ea însăşi cu separatismul în Catalunia şi, prin urmare, priveşte cu reticenţă intenţia Scoţiei de „moşteni”, ca stat independent, locul liber lăsat de Regatul Unit în Uniunea Europeană. Potrivit surselor Politico, pe reticenţa Spaniei se bazează de altfel şi cabinetul Theresei May, care consideră că Spania se va împotrivi primirii unui Scoţii secesioniste în UE.

Într-adevăr, deopotrivă conservatorii premierului Mariano Rajoy, cât şi socialiştii, cel mai important partid de opoziţie, au exprimat poziţii clare pentru susţinerea integrităţii teritoriale a Regatului Unit şi împotriva unei Scoţii independente care ar rămâne automat în Uniunea Europeană, după plecarea Marii Britanii, fapt care este în măsură să diminueze întrucâtva entuziasmul secesioniştilor Scoţiei.

Pe de altă parte, nici optimismul Londrei nu pare a fi pe deplin întemeiat. Spania nu se va împotrivi pe termen nedeterminat accederii unei Scoţii independente în UE, dacă sunt respectate toate procedurile de aderare pe care le urmează orice alt stat candidat.

„Spania sprijină integritatea teritorială a Regatului Unit şi nu încurajează secesiunile sau diviziunile în niciunul dintre statele membre. Preferăm ca lucrurile să continue aşa cum sunt”, a declarat ministrul de externe spaniol Alfonso Dastis, care a subliniat însă că drumul negocierilor de aderare îi este deschis Scoţiei.

Poziţia concretă a Spaniei faţă de Scoţia şi apartenenţa ei la UE a fost subliniată şi de europarlamentarul spaniol, membru al PPE, Esteban Gonzalez Pons:

„Dacă Scoţia ţine un referendum înainte de Brexit, poate ea primi locul britanic în UE? Răspunsul spaniol este Nu. Scoţia trebuie mai înainte să devină un stat independent – dacă îşi doreşte asta – şi abia apoi să înceapă candidatura pentru a adera la UE, în aceleaşi condiţii ca şi Serbia, de exemplu.”

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu