Joi a avut loc la Cernăuţi o acțiune de informare stradală româno-ucraineană despre masacrul comis de sovietici la Fântâna Albă, în primăvara anului 1941, informează portalui de informare BucPress.

Acțiunea de informare stradală, care a constat în împărţirea de pliante şi în discuţii cu trecătorii prin centrul istoric al Cernăuţilor, a fost organizată de o alianță de asociații din Ucraina și România, în cadrul unei colaborări civice: Asociaţia Convergențe Europene (București), Institutul pentru Democrație și Dezvoltare (Cernăuți), Centrul Media BucPress – asociație a jurnaliștilor români din Ucraina și Centrul de Studii Românești din cadrul Universității „Iuri Fedkovici” din Cernăuți.

Cernăuțenii și oaspeții orașului au fost informați în limbile română și ucraineană despre tragicele evenimente care au avut loc în urmă cu 76 de ani în nordul Bucovinei.

La 1 aprilie 1941, între 200 şi 2000 de locuitori din nordul Bucovinei, bărbaţi, femei, bătrâni, copii, în marea lor majoritate etnici români, au fost ucişi de autorităţile sovietice în timpul încercării lor de a trece graniţa în România. Acţiuni similare s-au petrecut în primăvara anului 1941 şi în alte locuri din Bucovina. Masacrul a avut loc în poiana Varniţa, în apropiere de localitatea Fântâna Albă, la doar 3 km de frontiera cu România şi a fost ţinut ascuns pentru o lungă perioadă de timp de către sovietici, fiind asemănat cu asasinarea mai bine cunoscută la nivel internaţional a 20.000 de polonezi de către trupele sovietice, în pădurea de la Katyn.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu