Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit joi în termeni duri la congresul popularilor europeni de la Valleta despre sprijinul pe care Trump îl acordă statelor secesioniste din UE şi despre apărarea europeană.

Răspunzând afirmaţiilor făcute miercuri de purtătorul de cuvânt al Casei Albe că „Donald Trump a fost un lider care a cerut Brexit-ul”, Juncker a precizat că va promova la rândul lui independenţa statelor americane, dacă administraţia americană va susţine în continuare eforturile segregaţioniste ale membrilor UE.

„Dacă asta continuă, voi cere la rândul meu ca Ohio să fie independent şi ca Texas-ul să plece din SUA”, a declarat Juncker, care şi-a exprimat speranţa că Brexit-ul va fi începutul „a ceva nou, a ceva mai bun”.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei a arătat că Uniunea Europeană este total descoperită în domeniul securităţii şi apărării.

„Un coteţ de găini este o formaţie strânsă de luptă prin comparaţie cu apărarea comună a Europei”, a pus punctul pe i în stilul său caracteristic Juncker.

De altfel, în articolul publicat de premierul britanic Theresa May în presa europeană pentru a explica Brexit-ul, există formularea „în termeni de securitate, un eşec în a ajunge la o înţelegere va însemna că cooperarea noastră în lupta împotriva crimei organizate şi a terorismului va fi slăbită”, formulare receptată cel puţin de CDU, partidul de guvernământ din Germania drept „o încercare extraordinar de primitivă de a ne şantaja”, plecând de la slaba infrastructură de securitate şi de apărare a Europei.

Sursa: Politico

 

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu