Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat în timpul vizitei sale oficiale la Sofia de marţi că rutele de migraţie din Balcani vor rămâne închise şi în viitor şi că Uniunea Europeană rămâne angajată în respectarea acordului încheiat anul trecut cu Turcia pentru limitarea fluxului migratoriu din Orientul Mijlociu.

„Suntem hotărâţi să păstrăm închise rutele de migraţie ilegală din regiune. Rămânem angajaţi faţă de implementarea completă a acordului UE-Turcia. UE îşi onorează angajamentele, la fel cum ne aşteptăm ca şi Turcia să continue implementarea părţii ce îi revine în acord”, a arătat Tusk.

„Dacă noi dificultăţi vor apare la graniţele Bulgariei, UE a planificat deja fonduri de urgenţă şi este pregătită să reacţioneze rapid în sprijinul Bulgariei”, a mai precizat preşedintele Consiliului.

Turcia a ameninţat în repetate rânduri că va denunţa acordul încheiat în martie anul trecut prin care se angajează să primească imigranţii ilegali returnaţi din Grecia în schimbul preluării de către UE a altor persoane cu documente legale de călătorie şi a unui consistent sprijin financiar. Ameninţările Turciei şi tensionarea relaţiilor dintre Bruxelles şi Ankara au creat îngrijorare la Sofia.

„Este extrem de important pentru noi să dezvoltăm relaţii bune de vecinătate cu Turcia”, a declarat preşedintele bulgar Rumen Radev. „În acelaşi timp, tensiunile în creştere dintre UE şi Turcia creează cel mai mare risc pentru Bulgaria.”

Sursa: Reuters

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu