Lansarea cărţii „Destin eurasiatic” a reprezentat pentru mine şansa să îl ascult live pe „marele gânditor, filosof şi geopolitician rus”, Aleksandr Dughin. Despre atmosfera de şedinţă a comitetului central a partidului comunist sau de cuib de vechi legionari dacopaţi şi peremişti au povestit colegii de breaslă în numeroase alte publicaţii[1].

Trebuie precizat că, într-un efort de a-şi face publicul să se simtă confortabil, filosoful rus a avut grijă să repete de foarte multe ori că lucrările lui sunt inspirate din Nae Ionescu, Mircea Eliade, Petre Culianu, Nicolae Iorga, dar în special Lucian Blaga, şi pe această cale a devenit un mare admirator al culturii româneşti. De altfel, Dughin a spus că cele două naţiuni „pure”, dincolo de scena politică şi angajamentele internaţionale, sunt de fapt popoare surori. Declaraţie întâmpinată cu ropote de aplauze de către fani.

Mai mult, a insistat pe ideea că el este un cugetător ortodox, anticomunist şi antifascist, care îl consideră la rândul său pe Stalin un criminal. Tocmai de aceea şi-a cerut iertare în numele Rusiei pentru faptul că istoria nu prea a fost blândă cu românii. Cu toate astea, Dughin a insistat pe faptul că şi românii au partea lor de vină. Asta deoarece conducătorii noştri au practicat o politică „idealistă”, pe când în Rusia politica s-a bazat pe Realpolitik. După acest lung preludiu al cărui scop a fost să îşi ţină captiv auditoriul, ideologul Kremlinului a început cu critica faţă de „lumea globalistă şi liberală”.

Dughin a precizat că lumea se împarte în globalişti şi anti-globalişti. Primii ar susţine lichidarea identităţilor colective: dispariţia naţiunilor, a religiilor şi a sexului, ajungându-se în cele din urmă la umilirea omului şi la crearea unei identităţi postumaniste. Desigur, nimic despre faptul că în Uniunea Europeană sunt acceptate toate limbile statelor membre, nicio religie nu este interzisă, în timp ce în Federaţia Rusă putem vorbi doar de ceceni şi ne dăm seama care sunt primii „globalişti”.

De asemenea, gânditorul rus a vorbit şi despre faptul că teza globalistă are la bază fondul Soros, care sprijină LGBT, şi drept urmare se opune familiei tradiţionale. În mod interesant, chiar dacă drepturile LGBT sunt ca şi inexistente în Rusia, sporul natural al ţării dă tot cu minus[2]. So much for „din cauza LGBT nu se mai nasc copii”.

Înainte de toată această critică a Uniunii Europene, Dughin a vorbit despre cum Trump e echivalentul lui Putin, iar alegerea sa arată că poporul american respinge la rândul său globalismul. Asta deşi tocmai Statele Unite ale Americii au reprezentat după căderea Cortinei de Fier principalul promotor al liberalismului şi globalizării. De amintit în acest sens Planul Marshall, toate doctrinele anti-comuniste, extinderea NATO în ţările ex-comuniste şi susţinerea Uniunii Europene. Şi asta în pragul unei adevărate revoluţii în interiorul cabinetului preşedintelui american, din care tocmai a fost expulzat „Dughinul lui Trump”, Steve Bannon[3].

De asemenea, Dughin a vorbit despre colonialismul globalismului, care ţine popoare întregi sub jugul său, exact ca Imperiul Britanic în urmă cu câteva secole. Totuşi, când a fost confruntat cu întrebări privind Ucraina, filosoful a dat-o la întors şi a recunoscut că ruşii sunt un popor bun, dar mai iute la mânie.

Cât despre Putin, Dughin a susţinut că preşedintele rus este iubit de popor, mai ales pentru că s-a opus acestui val al liberalizării care ameninţa să distrugă fibra poporului rus. Probabil zecile de mii de oameni care au ieşit în stradă împotriva lui Putin în peste o sută de oraşe din Rusia în urmă cu câteva zile sunt doar nişte sorosişti[4].

La secţiunea de Q&A, oaspetele de seamă al unei săli Dalles pe jumătate goală a primit mai multe întrebări despre daci şi ezoterism, prilej cu care a vorbit zeci de minute bune despre ortodoxism, apropierea strămoşească dintre români şi ruşi şi în urma căruia a ajuns la o concluzie clară, „Zalmoxe a fost ortodox!”

Singura întrebare on topic, cu privire la invitaţia primită de Muntenegru să intre în NATO, a fost întâmpinată cu un răspuns foarte scurt: poporul muntenegrean a ales premierul cu o agendă pro-NATO, în urma unor alegeri de care nu se ştie sigur dacă ar fi fost corecte. Cu toate acestea, Rusia nu are de ales decât să accepte „cu amărăciune” acest lucru.

Pentru cei care ar fi vrut să meargă la conferinţă şi nu au reuşit, pot intra lejer pe un site eurosceptic de propagandă şi să găsească foarte uşor toate ideile enunţate de marele gânditor al Kremlinului.

Cu toate că nu am cumpărat cartea, pot înţelege foarte uşor spre ce idee tinde ea. „Eurasia” este un termen folosit şi de George Orwell în cartea sa de căpătâi, 1984. Aici distinsul scriitor englez împarte lumea în Oceania (Americile, plus Marea Britanie şi Australasia), Estasia (China, Japonia, Coreea şi Indochina) şi Eurasia (Europa, plus Rusia).

Oricât de mult ar încerca Dughin să spună că viziunea lui este una anti-globalistă, deci împotriva colonialismului şi a distrugerii identităţilor colective, principiul „eurasianist” îl cam dă de gol. Acesta propune crearea unui imperiu care să se întindă de la Vladivostok la Lisabona. Iar într-o alianţă sub egida Moscovei, nu a Bruxelles-ului, nu doar drepturile celor din comunitatea LGBT (acest păcat sorosist care asupreşte pravoslavnicul popor român) ar fi reprimate. Ci şi dreptul la liberă exprimare, la opinie sau la a fi ales şi reprezentat politic. Drepturi care vor fi restricţionate cu câte un baston de jandarm în spate sau cu câte un glonţ în ceafă. De-a dreptul ortodox.

În ciuda entuziasmului fanilor lui Dughin, uşor de impresionat cu câte un citat din Culianu sau Ionescu, destinul României trebuie să rămână euro-atlantic.

Şi totuşi, faptul că un personaj ca Dughin a avut oportunitatea să îşi susţină ideile la Bucureşti arată încă o dată superioritatea democraţiei liberale. Că printre cei din audienţă s-a aflat şi un mic grup de contestatari care fluturau un steag al Uniunii Europene, cu atât mai mult.


 

21 - Dughin

Foto: Facebook/Ciprian Ciucu


 

[1] Radu Eremia, Reportaj. Ideologul lui Putin, la Bucureşti. Ce le-a spus Dughin românilor…, adevărul.ro, 6 aprilie 2017, http://adevarul.ro/news/politica/reportaj-ideologul-putin-bucuresti-le-a-spus-dughin-romanilor-despre-propaganda-sorosista-daci-prietenia-moscova-1_58e5d2d45ab6550cb801e137/index.html

Iulia Marin, Dughin, la Bucureşti…, pressone.ro, 6 aprilie 2017, https://pressone.ro/dughin-la-bucuresti-noi-rusii-am-comis-multe-nedreptati-in-raport-cu-romania/

Răzvan Filip, Am fost la întâlnirea fanilor lui Dughin…, vice.com, 6 aprilie 2017, https://www.vice.com/ro/article/am-fost-la-intalnirea-fanilor-lui-putin-din-romania

[2] http://www.worldometers.info/world-population/russia-population/

[3] https://www.nytimes.com/2017/04/05/us/politics/national-security-council-stephen-bannon.html?_r=0

[4] http://edition.cnn.com/2017/03/26/world/russia-corruption-protests/

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu