Ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall, a declarat luni în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Institutul European din România (IER) că printre acţiunile importante ale statului român la acest moment trebuie să se numere acordarea de şanse lucrătorilor români pentru a se împlini profesional acasă şi apărarea libertăţii de circulaţie a forţei de muncă din România în faţa tendinţelor populiste de limitare a ei. De asemenea, Birchall a criticat în termeni duri „neglijenţa” guvernării anterioare în privinţa absorbirii fondurilor europene dedicate dezvoltării pieţei muncii.

Birchall

„Este extrem de important să le dăm o şansă alor noştri să se împlinească şi acasă”, a precizat Birchall în contextul conferinţei „Provocări privind libera circulaţie pe piaţa muncii în Uniunea Europeană”, organizată de IER în contextul pregătirii Preşedinţiei române a Consiliului UE.

Ministrul a atras atenţia că dincolo de remitenţele trimise acasă de cei peste 3 milioane de lucrători români din străinătate, fenomentul de brain drain poate avea efecte grave asupra populaţiei şi dezvoltării României, pe termen mediu şi lung.

„România nu va putea recupera decalajele de dezvoltare faţă de statele avansate din vest dacă an de an oamenii pregătiţi pleacă pentru a produce plusvaloare pe alte meridiane”, a continuat oficialul român.

Birchall a atras atenţia că fondurile europene destinate dezvoltării pieţei muncii din România nu trebuie irosite şi a lansat un atac în acest sens asupra fostei guvernări tehnocrate, care ar fi tratat neglijent această chestiune. Actualul ministru delegat al afacerilor europene a citat exemplul programului „Garanţia pentru tineret”, iniţiativă europeană privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor, ale cărei fonduri de prefinanţare – 36 de milioane de euro în 2016, 57 de milioane de euro în 2017 – nu au fost utilizate anul trecut şi nu vor putea fi utilizate nici anul acesta.

„Sunt curioasă cum răspunde un fost ministru al fondurilor europene”, a precizat Ana Birchall, imputându-i astfel ministrului Cristian Ghinea eşecul de până în prezent al programului „Garanţia pentru tineret”.

Oficialul român a mai precizat că o altă prioritate a statului român este aceea de a împiedica orice „discriminare de jure sau de facto” a forţei de muncă din România, în contextul constrângerilor electorale şi a retoricii populiste din vestul Europei.

Birchall a dat exemplul eforturilor depuse de România pentru a bloca modificarea directivei europene 71/1996 privind detaşarea lucrătorilor în scopul prestării de servicii, unde, în opinia ministrului, „în spatele discursului frumos venit din afară” privind limitarea dumping-ului social se ascunde de fapt o încercare de limitare a libertăţii de circulaţie a lucrătorilor şi serviciilor din estul Europei.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, 2,5 milioane de români sunt plecaţi din ţară pentru a munci, în vreme ce statisticile Băncii Mondiale oferă un număr de 3,4 milioane de muncitori români plecaţi în străinătate. Migraţia din România se situează la aproximativ 17% din totalul populaţiei.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu