Şefii de stat şi de guvern din cele 7 state membre ale flancului sudic al Uniunii Europene – Portugalia, Spania, Franţa, Italia, Malta, Grecia şi Cipru s-au întâlnit luni la Madrid, în cel de-al treilea summit al ţărilor din sudul Europei şi au cerut la unison consolidarea apărării graniţei mediteraneene a UE, informează Politico.

„Politica de migraţie a UE trebuie să fie fundamentată pe o responsabilitate împărtăşită şi pe solidaritate cu acele ţări afectate de presiunea migratorie ca urmare a aşezării lor geografice la graniţele externe ale Uniunii” este principiul subliniat de cele 7 ţări în declaraţia comună pe care au adoptat-o.

În baza acestui principiu, statele membre din flancul sudic solicită o politică comună europeană privind migraţia, care să includă în mod obligatoriu măsuri de cooperare cu ţările de origine, de tranzit şi de destinaţie ale migranţilor, măsuri de readmisie a imigranţilor ilegali şi consolidarea recent constituitei Agenţii Europene pentru Paza Frontierelor şi a Coastelor.

În pofida noii agenţii şi a banilor pe care UE îi varsă pentru apărarea frontierelor externe ale Uniunii, în prezent acestea sunt protejate în continuare în cea mai mare parte prin eforturi naţionale costisitoare. Statele sudice îşi doresc o împărţire echitabilă a poverii păzirii graniţelor cu statele din nordul Europei, a explicat secretarul spaniol de stat Jorge Toledo.

„Noi suntem ţările care cheltuim cele mai mari resurse … în protejarea graniţelor. Noi protejăm frontiera întregii UE, inclusiv a ţărilor din nordul Europei”, a continuat oficialul spaniol.

Pe lângă chestiunea migraţiei, cele 7 state au convenit şi asupra altor dosare, astfel: acordarea de sprijin total negociatorului Comisiei Europene pe tema Brexit-ului, Michel Barnier; introducerea unor politici de investiţii care să micşoreze şomajul în rândul tinerilor; mai multă integrare europeană în domeniul securităţii.

Primele două summit-uri ale ţărilor sud-europene au avut loc în septembrie 2016, la Atena şi ianuarie 2017, la Lisabona.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu