Patru organizaţii neguvernamentale din România continuă la nivel european demersurile de a semnala condiţiile discutabile în care Serviciul Român de Informaţii a accesat fonduri în valoare de 25 de milioane de euro pentru un proiect de E-Governance. Cele 4 ONG-uri au sesizat recent Biroul european anti-fraudă (OLAF), informează Euractiv.

ActiveWatch, APADOR-CH, Asociaţie pentru Tehnologie şi Internet (ApTI) şi Centrul de Resurse Juridice, cu susţinerea Miliţiei Spirituale, şi-au exprimat îngrijorarea privind proiectul „SII Analytics” încă din vara anului 2016, într-o scrisoare deschisă trimisă Comisiei Europene, Ministerului Fondurilor Europene, Primului Ministru, MCSI, Comisiei de control a SRI şi CSAT.

Cele patru organizaţii atrăgeau atenţia asupra faptului că proiectul SRI, susceptibil de a contribui la consolidarea mijloacelor de supraveghere asupra cetăţenilor, a fost singurul care a concurat pe axa de finanţare 2, OS 2.3. Creșterea utilizării sistemelor de e-guvernare a Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020, fiind depus la doar şapte ore după lansarea apelului oficial.

SRI a precizat însă că proiectul „nu reprezintă o amenințare la adresa drepturilor și libertăților cetățenești, în caz contrar nu ar fi fost eligibil în accesarea de fonduri europene”, dar nu a comentat asupra modalităţii de atribuire a fondurilor. Alte instituţii româneşti sesizate de cele 4 organizaţii fie nu au răspuns concludent, invocând motive de securitate naţională, fie au precizat că atribuirea fondurilor europene către SRI în acest proiect este legală.

OLAF urmează a efectua o evaluare preliminară a cazului sesizat de cele 4 ONG-uri din România, în vederea stabilirii competenţei sale şi a necesităţii demarării unor acţiuni de investigaţie mai complexe.

Sursa foto: Facebook

 

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu