Tesla o sa vină în România, scriam nu demult pe blog. Nu la Bucureşti, nu la Cluj, Braşov şi Timişoara, ci la Reşiţa. Da, Tesla va veni la Reşiţa alături de Solar City, celălalt start-up de succes al lui Elon Musk. Când, unde, cum şi de ce?

Sfârşitul lui 2016 şi începutul lui 2017 m-a prins în California.  Am avut onoarea să fiu selectat, alături de alte 80 de persoane din 40 de ţări, în programul de leadership global din San Francisco. Acolo am cunoscut-o pe Lina, o româncă din zona Banat care a devenit un antreprenor de succes în Silicon Valley.  Lina, deşi e plecată de peste 30 de ani în State, nu a uitat limba română; îmi place la ea că are încă accentul sârbilor din Banat. M-am împrietenit rapid cu ea şi i-am povestit despre situaţia economică a Banatului, cu focus pe Reşiţa, oraşul trist cum i-am spus nu demult. Am vorbit despre trecutul inovator al oraşului, despre dezastrul care este acum şi despre faptul că singura ieşire din această situaţie ar fi soluţiile şi conceptele de dezvoltare sustenabilă, făcând trimiteri la inovaţiile lui Elon Musk.

În ultimele 4 luni am avut o comunicare permanentă cu Lina, am stabilit programul întâlnirii, am stabilit lista de investitori care vor veni aici, am stabilit toate detaliile unei astfel de întâlniri importante pentru viitorul zonei Banat şi pentru viitorul unui oraş lipsit de speranţă cum e Reşiţa. Ba mai mult, Lina vrea să rezolve problema bombei ecologice de pe Dunăre, care poate exploda oricând.

Cine va face parte din delegaţie?

Lina este organizatorul delegaţiei din partea SUA şi are o experienţă de peste 20 de ani în inovare, sustenabilitate şi leadership. De curând a înfiinţat Inovation 4.4, un proiect care va revoluţiona conceptul de dezvoltare sustenabilă. Rob Loughan este un miliardar american, antreprenor ce a fost co-fondatorul Octane Software şi co-fondator al Sagus Capital Partners şi fondator al Dexterra Inc. Despre Tesla şi Solar City nu povestesc prea multe, pentru că le ştie toată lumea.

Pe lângă aceştia, două start-up-uri globale, în domeniul sustenabilităţii, cu cifre de afaceri impresionante, vor fi prezente în Vestul României. Este vorba de Zoetic şi Mango Materials. Zoetic implementează noi soluţii energetice hidromecanice, iar Mango Materials transformă fluxurile de gaze reziduale în materiale biodegradabile cu un impact pozitiv asupra mediului.

Cine va face parte din delegaţia română?

Din România vor fi prezenţi toţi liderii din administraţie din partea de Vest, primarii Falcă, Popa şi Robu, şi preşedinţii de CJ din Timiş, Arad şi Caraş. Am lansat invitaţie oficială spre Premierul Grindeanu, însă a spus că nu poate veni, dar că va trimite un reprezentant al Guvernului, făcând trimitere către Ministrul de Afaceri, Comerţ și Antreprenoriat, Alexandru Petrescu. Zilele trecute am dialogat pe Linkedin cu dl. Petrescu, i-am spus despre eveniment şi importanţa acestuia pentru Banat şi România şi a promis că vine. Sectorul de business din Vest va fi reprezentat de firme importante, KPMG, UCMR şi alte companii ce vor fi prezente la întâlnire. Experţii ADR Vest vor fi şi ei prezenţi.

Unde va avea loc întâlnirea?

Delegaţia va sosi pe data de 24 aprilie, vor fi cazaţi undeva aproape de Semenic pentru a se bucura de minunăţiile Banatului Montan, iar întâlnirea propriu-zisă va avea loc pe data de 25, în cadrul unui eveniment restrâns. Pe 26 se vor face vizite pe teren şi, probabil, o conferinţă de presă.

Dar mai multe o să aflaţi la momentele respective. Până atunci, pregătim probabil cel mai important moment pentru Banat de după revoluţie. #safiebine

 

Articol apărut pe blogul personal al autorului gratieluimihailescu.ro.

Sursă foto: wgrz.com

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu