Candidatul centrist la alegerile prezidenţiale din Franţa, Emmanuel Macron, a arătat într-un interviu acordat publicaţiilor Ouest France şi Funke că actuala arhitectură economică europeană, care creează avantaje pentru Berlin, dăunează Europei şi chiar şi Germaniei. Totuşi, Macron este pregătit să adopte o serie de măsuri măsuri sociale şi economice care copiază îndeaproape modelul german.

„Germania profită de dezechilibrele din zona euro şi obţine astfel un surplus comercial foarte mare”, a spus candidatul partidului En Marche!, creditat drept unul dintre favoriţii scrutinului din 23 aprilie. „Acest surplus nu este un lucru bun nici pentru Germania, nici pentru economia eurozonei. Este nevoie de o reechilibrare.”

Macron este probabil cel mai pro-european dintre candidaţii înscrişi în cursa prezidenţială şi pledează pentru continuarea parteneriatului franco-german pentru o Europă unită. Declaraţia sa vine ca un avertisment însă pentru Berlin că Parisul va solicita renegocierea arhitecturii economice europene, astfel încât aceasta să fie avantajoasă şi pentru statele cu economii mai puţin competitive decât cea germană.

Macron nu vine însă doar cu revendicări faţă de Berlin, ci îşi asumă şi unele angajamente de reformare a economiei şi modelului social francez.

„Cât timp le vom întârzia [n.red. reformele], nu vom putea obţine încrederea germanilor, pe care i-am dezamăgit deja în această privinţă în 2003 şi 2007”, a precizat Macron.

Candidatul francez susţine un program de guvernare care pune accent pe flexibilizarea pieţei muncii din Franţa, prin creşterea numărului de ore de muncă prestate de angajaţi şi programe de calificare şi recalificare a forţei de muncă. Unele măsuri susţinute de Macron în privinţa şomajului (ex. generalizarea ajutoarelor de şomaj, dublate însă de scăderea reală a valorii acestora) copiază pachetul legislativ Hartz IV din Germania, adoptat în urmă cu un deceniu, pachet văzut de unii analişti drept un important impuls pentru creşterea productivităţii economiei germane. Cu toate acestea, Macron a negat că ar fi un adept al sistemului Hartz IV.

Sursa foto: Facebook

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu