Candidatul centrist Emmanuel Macron o depăşeşte pe Marine Le Pen, din partea dreptei radicale, în sondajele publicate săptămâna aceasta de Paris Match, CNews şi Sud Radio privind opţiunile de vot la primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, în care nu mai puţin de patru concurenţi păstrează şanse mari de a accede în turul următor.

Macron a reuşit să o depăşească pe Le Pen pe ultima sută de metri, înregistrând constant în ultima săptămână scoruri de 23-23,5%, în vreme ce oponenta din partea Frontului Naţional rămâne la 22,5%, în scădere cu 3 procente de la începutul lunii aprilie.

La mică distanţă în urmă se situează François Fillon, din partea republicanilor (dreapta moderată) şi Jean Luc Mélenchon (stânga radicală), ambii în jurul cotei de 19%. Mélenchon a crescut neaşteptat în ultima lună până la acest nivel, în special ca urmare a scăderii considerabile a socialistului Benoît Hamon până la 7,5%, dar se pare că nu va avea forţa de a depăşi pragul celor 19 procente.

Totuşi, la scrutinul de duminică, 23 aprilie, pot apărea surprize semnificative, dat fiind că 28% dintre francezi sunt în continuare indecişi şi afirmă că nu se vor prezenta la urne. Rata celor indecişi a scăzut cu 7 punct procentuale de la începutul lunii, iar dacă tendinţa va continua, procentajele candidaţilor din sondaje s-ar putea modifica considerabil.

Marja de eroare a sondajelor zilnice efectuate de Ifop pentru cele trei canale de media este de 1,5 procente.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu