Premierii Olandei, Irlandei şi Danemarcei, state aflate în strânse relaţii comerciale cu Marea Britanie, se întâlnesc vineri să discute la Haga despre calendarul şi priorităţile de negociere privind Brexitul.

Cele trei ţări au mult de pierdut din punct de vedere economic de pe urma ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană şi vor să sublinieze necesitatea derulării mai rapide a negocierilor. De asemenea, cele trei state din nordul şi vestul Europei ar fi interesate de centrarea negocierilor pe problematica relaţiilor economice ulterioare dintre Londra şi blocul european.

În acelaşi timp, Olanda, Irlanda şi Danemarca pierd prin Brexit un mare aliat în ceea ce priveşte susţinerea viziunii lor asupra Uniunii Europene, mai apropiată de o piaţă unică, decât de o comunitate politică.

Inf. 405 - Prieteni UK

Totuşi, cele trei guverne au dat asigurări că nu încearcă prin acest mini-summit să submineze poziţia unitară a UE faţă de negocierile privind Brexit-ul.

„Suntem angajaţi total faţă de formatul 27. Suntem una dintre cele mai puternice voci în această privinţă şi rămânem astfel, nu căutăm să construim o alianţă, această adunare nu va fi una care să poate un nume”, a explicat ministrul de externe al Irlandei, Dara Murphy.

Sursa: Politico.eu

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu