Candidatul centrist Emmanuel Macron a câştigat duminică primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, cu 23,9% din opţiunile exprimate, urmând să întâlnească în turul al doilea, programat pentru 7 mai pe Marine Le Pen, reprezentanta dreptei radicale, care a obţinut 21,4% din voturi, conform rezultatelor centralizate după numărarea a 96% din buletinele de vot.

Inf. 406 - Macron

Pe locurile 3 şi 4 s-au clasat candidaţii dreptei moderate, François Fillon, cu 19,9% şi ai stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon, cu 19,5%. Candidatul stângii moderate, Benoît Hamon, a obţinut un scor dezastruos, de doar 6,1% şi s-a clasat abia pe locul al cincilea. Toţi cei trei candidaţi au solicitat alegătorilor lor să voteze în turul al doilea pentru Macron.

În aceste condiţii, victoria candidatului centrist în alegerile prezidenţiale pare asigurată, institutele de sondare a opiniei publice din Franţa mergând până la a-l credita cu obţinerea a 65% din voturi în turul al doilea.

În consecinţă, moneda euro s-a apreciat până la cel mai mare nivel atins din 10 noiembrie 2016, a doua zi după victoria lui Donald Trump în alegerile din SUA. Aprecierea euro relevă încrederea pieţelor financiarea globale în victoria finală a lui Macron şi în programul său de guvernare pro-business.

Chiar şi în aceste condiţii, rămân multe provocări în faţă pentru cel mai tânăr candidat care va câştiga probabil alegerile prezidenţiale din Franţa, la cei doar 39 de ani. Macron trebuie să continue campania şi după turul al doilea din 7 mai, pentru a asigura grupării sale politice nou-înfiinţate, En Marche!, un scor cât mai bun în alegerile parlamentare din iunie. De asemenea, Macron va trebui să fie în stare să creeze o majoritate parlamentară, urmând a negocia cel mai probabil cu republicanii şi socialiştii (dreapta şi stânga moderată), partidele împotriva cărora electoratul din Franţa a votat împotrivă la acest prim tur al prezidenţialelor. Odată depăşite aceste probleme, lui Macron îi va reveni probabil cea mai dificilă sarcină: aceea de a continua reformele nepopulare de piaţa muncii din Franţa, iniţiate în mandatul socialistului François Hollande, care au scos în stradă sute de mii de francezi.

Surse: Reuters, M6 Info.

Sursa foto: Facebook/Emmanuel Macron

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu