Pe 7 mai francezii vor alege între Emmanuel Macron și Marine Le Pen în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Prezentat drept favorit de către sondajele de opinie, Emmanuel Macron va fi pus în situația de a influența viitorul Franței și al Uniunii Europene în cazul în care va deveni Președinte al Franței. Terorismul, populismul, migrația și euroscepticismul vor reprezenta doar unele dintre provocările la care președinția lui Macron va trebui să ofere soluții.

Petre M. Iancu, jurnalist Deutsche Welle, ne oferă o imagine de ansamblu cu privire la perspectivele preşedinţiei Macron pentru Franţa şi Uniunea Europeană, în interviul acordat lui Vladimir Adrian Costea, pentru Europunkt.

1

Vladimir Adrian Costea: Pentru început, vă rog să-mi spuneți care este moștenirea pe care Hollande o lasă după un mandat viitorului Președinte. Cum s-a schimbat Franța în ultimii cinci ani?

Petre M. Iancu: Anii lui Hollande s-au dovedit, din păcate, pierduți din unghi economic, social și politic. Sub președinția socialistului, Franța s-a zbătut în zadar să-și reformeze economia învechită, s-o facă să fie și întrucâtva competitivă pe plan european și, mai ales, global, să-și reducă semnificativ șomajul, afectând în mare măsură tineretul și să-și împrospăteze forțele astfel încât să-și mai acorde o șansă veritabilă de integrare a imigrației musulmane. Lovită în repetate rânduri extrem de sângeros și simbolic eficient de terorismul islamist, Hollande n-a știut să profite de avertismentele megaatentatelor de la nine eleven, ca și de celelalte tentative ale acestui nou tip de mișcare totalitară, spre a-și consolida în egală măsură democrația și securitatea. Prea puțin abil politic și retoric, Președintele n-a reușit nici în misiunea de a stăvili decisiv valul populist prin care o parte a Franței a reacționat la riscurile și inadecvările identitar-culturale, economice și securitare ale acestui început de mileniu.

Care sunt cele mai importante puncte pe care le identificați în programul electoral al lui Macron?

Promisiunile electorale sunt una, transpunerea lor, cu totul alta. Macron pare să fi înțeles în ce anume a constat măcar o parte substanțială din cauzele eșecului major al președinției Hollande. În consecință, a cerut și făgăduit reformarea Franței și a Europei. Dar după Brexit orice tentativă de reformă se va dovedi net mai dificil de pus în practică decât cele care au eșuat până acum. Multe vor depinde, în acest context, de rezultatul alegerilor legislative germane din toamnă. O eventuală victorie a stângii nemțești ar compromite probabil definitiv șansele unei restructurări demne de acest nume.

În ce măsură considerați că Macron poate dispune de resursele și sprijinul necesar pentru a înfăptui programul electoral, în cazul în care va câștiga cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale?

Alegerile legislative franceze vor lămuri doar întrucâtva sprijinul pe care un Macron câștigător al alegerilor prezidențiale ar putea conta. Forul legislativ nu e, oricum, totul. Nu trebuie uitat că noul șef al statului va avea de rezolvat problema virtual insolubilă a unui electorat care, în primul tur de scrutin prezidențial, a votat, vai, în proporție de patru din zece pentru candidați extremiști și antieuropeni.

Cum preconizați că se va schimba Franța sub președinția lui Macron?

Dacă se întâmplă ceea ce prezic sondajele, iar Macron câștigă, e foarte mare pericolul ca Franța, Europa și elitele lor să facă așa cum s-au obișnuit în atare situații. Să răsufle ușurate și să treacă la ordinea de zi. Or, dacă reforma de amploare și nu neapărat cea anunțată de Macron, ci aceea realmente necesară, cea economică, de piață, ca și cea politică, socială și securitară nu se va face în pofida marilor rezistente previzibile ale societății franceze, nu va putea fi bine…

Care este impactul pe care președinția lui Macron îl poate avea asupra dezbaterilor privind viitorul Uniunii Europene?

Odată ales, Macron va trebui să dezvolte împreună cu Berlinul o strategie de reintegrare a statelor UE, care să contracareze tendințele centrifugale ale Comunității. Or, succesul acestei misiuni nu e defel garantat și va depinde în mare măsură de opțiunile germane ca și de înțelepciunea elitelor europene, aceleași care au împins Uniunea în bucluc.

Care este mesajul pe care victoria lui Macron în fața lui Le Pen îl va transmite promotorilor populismului?

Populismul va continua să amenințe democrațiile liberale și, implicit Uniunea Europeană, cât timp ele nu vor învăța să-și păstreze societățile deschise și să rămână state de drept, delimitându-se totodată de vidul axiologic, de relativismul postmodernist și de ideologia corectitudinii politice, din pricina cărora au ajuns să se autorecuze în numele drepturilor dușmanilor lor. Se va putea executa acest şpagat? Eu sper că da.

 

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu