Aproximativ 2000 de IMM-uri românești vor putea lua împrumuturi avantajoase datorită acordului semnat de Fondul european de investiţii cu Raiffeisen Bank. Alte acorduri au mai fost semnate cu Unicredit, în luna ianuarie, tot pentru IMM-uri și cu fondul Agricover – pentru companiile din domeniul agriculturii.

Acordul semnat joi, 11 mai, cu Raiffeisen Bank pune la dispoziția IMM-urilor 177 de milioane de euro, care vor putea fi utilizate pentru împrumuturi cu garanții reduse, maturitate extinsă și pentru finanțarea de start-up-uri care au acces limitat la creditare – potrivit informațiilor de pe site-ul Fondului European de Investiții (FEI) http://www.eif.org/what_we_do/guarantees/news/2017/efsi_cosme_raiffeisen.htm

În luna ianuarie FEI a mai semnat un acord cu UniCredit, dedicat companiilor inovatoare în valoare de 160 de milioane de euro, pentru 9 țări: România, Bulgaria, Ungaria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Republica Cehă, Slovacia, și Serbia.

https://ec.europa.eu/romania/news/20171701_acord_fei_unicredit_immuri_inovatoare_ro

În cazul României, contractul este susținut prin Planul Juncker și, potrivit unei sinteze publicate de Comisia Europeană în luna aprilie, finanțarea ce revine țării noastre se ridică la 32 milioane de euro și se așteaptă să genereze 319 milioane de euro în investiții.

Facilitatea de Garantare a IMM-urilor InnovFin (InnovFin SME Guarantee Facility) este sprijinită prin programul Orizont 2020. Facilitatea acordă garanții și contra-garanții pentru finanțări cu valoare între 25 de mii de euro și 7,5 milioane euro în scopul de a facilita accesul la finanțare pentru întreprinderi inovatoare mici și mijlocii și cu capitalizare medie (pânp la 499 angajați). Facilitatea este administrată de FEI și este acordată prin intermediari financiari – bănci și alte instituții financiare – în statele membre UE și țările asociate. Prin această facilitate, intermediarii financiari sunt garantați parțial de FEI pentru pierderile generate de finanțarea acordată în cadrul acestei facilitații.

Un alt acord a fost semnat cu fondul de creditare Agricover, în iulie 2016, dedicat tot IMM-urilor, dar de data aceasta din domeniul agriculturii. Finanțarea, susținută de Fondul European de Investiții Strategice este de 15 milioane euro (prima tranșă), iar totalul de investiții așteptate se ridică la 54 milioane euro.

Articol de Ioana Botezatu.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu