Responsabila politică pentru negocierile de formare a guvernului olandez, Edith Schippers, ministru în exerciţiu al Sănătăţii, a declarat marţi că discuţiile derulate până în prezent între mai multe forţe politice pentru un nou cabinet au eşuat.

Partidul Liberal (VVD) al premierului Mark Rutte, câştigător la alegerile din luna martie prin obţinerea a 33 mandate în Parlament, i-a chemat la discuţii pe creştin-democraţii din CDA, 19 mandate, pe progresiştii din D66, 19 mandate, şi pe ecologiştii din GroenLinks, 14 mandate, pentru a constitui majoritatea necesară guvernării.

Negocierile au ajuns însă în impas pe tema imigraţiei, dar şi în domeniul schimbărilor climatice şi al nivelului veniturilor.

În condiţiile în care probabil GroenLinks va fi formaţiunea care va rămâne în opoziţie, PVV, partidul anti-islam şi eurosceptic al lui Geert Wilders, s-a arătat disponibil să intre la negocieri. Premierul Mark Rutte a declarat însă în campania electorală că nu va coopera în niciun caz cu PVV şi se va îndrepta probabil spre formaţiuni politice mai mici reprezentate în Parlamentul olandez.

În mod tradiţional, negocierile pentru formarea executivului în Olanda durează destul de mult. Cele 8 săptămâni de negocieri de până acum reprezintă un interval cu mult redus faţă de recordul absolut, 208 zile, înregistrat în 1977.

Sursa: Agerpres

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu