Una dintre marile mele păreri de rău este că nu mai trăieşte Caragiale să îi ironizeze pe moftangiii din societatea românească. În special pe ipocriţi şi pe cei care aplică altora o măsură diferită decât cea pe care şi-o aplică sieşi îmi pare rău că nu mai are cine să îi altoiască aşa cum li se cuvine.

Deunăzi, s-a trezit presa românească că unul dintre acei parlamentari care atrag o faimă nemeritată principalei instituţii democratice a statului dăduse în urmă cu o săptămână un interviu în Rusia, în care îşi lăuda co-etnicii lipoveni şi îi denigra amarnic pe co-locuitorii majoritari români. Jignirea supremă: „Românii se spală în troacă!”

Verva analiştilor din presă în a înfiera comportamentul jignitor şi trădător al parlamentarului lipovean nu a fost întrecută decât de zăduful sudălmilor grele aruncate de mii de cititori  în rubricile de comentarii de pe ziarele online. Pesemne că neinspiratul parlamentar s-a ascuns adânc într-o gaură de şarpe, căci altfel de bună seamă ar fi fost linşat de atâţia şi atâţia viteji, vajnici apărători ai sărăciei, şi nevoilor, şi neamului.

Ceea ce m-a uimit peste măsură este că printre cruciaţii bunului nume românesc se numără şi unii care altfel, în viaţa lor de zi cu zi, îşi fac un titlu de glorie în a sublinia cât de înapoiat e poporul român, cu asistaţii lui, cu ştirbii lui, cu latrinele lui din fundul curţii.

Vouă nu vi se pare că e o fractură de logică destul de mare aici? Să sari la gâtul omului pentru că îţi vorbeşte de troace, când tu nu pregeţi de la număratul veceurilor de prin curţile bieţilor oameni?

Adică, dacă eşti etnic român, ai dreptul să bagi şi să scoţi, să mânjeşti şi să scuipi pe proprii tăi conaţionali, dar dacă aparţii oricărei alte etnii să nu te pună dracul să spui ceva de rău, că imediat te-a şi luat împieliţatul!

Dacă ar fi doar o fractură de logică, ar fi bine. Dar mie îmi miroase mai degrabă a ipocrizie şi mojicie.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu