Rezultatul referendumului din 16 aprilie a îndepărtat și mai mult Turcia de perspectiva unei viitoare aderări în Uniunea Europeană, ca urmare a extinderii puterii președintelui și a adâncirii dezechilibrului puterilor în stat. Totodată, derapajele regimului Erdrogan subliniază nevoia redefinirii cooperării dintre Uniunea Europeană și Turcia în privința gestionării migrației neregulamentare.

Europarlamentarul Daniel Buda, din grupul Partidului Popular European (PPE), membru al Comisiei de Dezvoltare Regională, a analizat perspectivele Acordului UE-Turcia privind imigraţia, în interviul pe care l-a oferit lui Vladimir Adrian Costea, pentru Europunkt.

Daniel Buda

Vladimir Adrian Costea: Care sunt progresele înregistrate până în momentul de față în privința limitării imigrației ilegale pe ruta Turcia – UE?

Daniel Buda: În prezent, prin prisma acordului, Turcia este considerată un paznic al granițelor Europei în criza imigranților, dat fiind faptul că și-a luat angajamentul să primească imigranții care se reîntorc din insulele grecești către Turcia. În urma intrării în vigoare a acordului, au fost înregistrate progrese semnificative. Numărul mediu al imigranților ce debarcă în Grecia a scăzut considerabil, variind între 1.000 și 3.000 de persoane. Luând în considerare faptul că  în luna februarie a anului precedent au fost înregistrați 57.000 de imigranți, situația curentă reflectă un progres vizibil.

De asemenea, au fost luate o serie de măsuri de autoritățile turce în vederea creșterii numărului de patrule maritime și terestre care să supervizeze fluxul de imigranți. Astfel, această măsură a generat o scădere a numărului de imigranți clandestini. Nu în ultimul rând, regimul acordării vizelor pentru cetățenii Siriei care vin în Turcia dinspre alte state a fost supus unor reglementări de natură a limita valul de imigranți.

Acordul UE-Turcia este așadar oportun din punct de vedere al unui control eficient al fluxului de imigranți, realizându-se progrese considerabile în ultima perioadă. Cu toate acestea, nu putem ignora anumite derapaje în ceea ce privește respectarea drepturilor omului și asigurarea unor condiții decente azilanților. În acest sens, noi, membrii Parlamentul European, ne-am exprimat îngrijorarea cu privire la situația imigranților solicitând Comisiei și Consiliului o monitorizare atentă a condițiilor oferite imigranților.

Care este contribuția Turciei și a Uniunii Europene cu privire la gestionarea fluxului migratoriu neregulamentar?

Conform Acordului UE-Turcia privind imigrația, este prevăzută primirea migranților ce debarcă în Grecia înapoi în Turcia de către autoritățile turce. În schimb, statele membre acceptă să primească un număr similar de refugiați sirieni de pe teritoriul turc, în limita a 72.000.

Astfel, ambele părți s-au angajat să contribuie la gestionarea fluxului migratoriu prin preluarea unui anumit număr de imigranți pe teritoriile statelor membre și statului turc. Așa cum am menționat anterior, autoritățile turce au dispus un număr mai mare de patrule prin care să controleze mai eficient fluxul de imigranți clandestini.

Contribuția Uniunii Europene cu privire la gestionarea acestui flux migratoriu se reflectă și prin documentul aprobat în cadrul summitului de la Malta care prevede limitarea afluxului de imigranți care traversează Marea Mediterană din Libia spre Italia. Astfel, au fost mobilizați într-o fază inițială 200 de milioane de euro pentru zona Africii de Sud și totodată au fost alocate echipamente Pazei de Coastă din Libia.

Care sunt principalele avantaje ale Acordului UE-Turcia privind imigrația?

Principalele avantaje ale Acordului UE-Turcia privind imigrația derivă din buna gestionare a valul de imigranți spre Europa, prin returnarea solicitanților de azil în Turcia. Prin măsurile luate de autoritățile turce, controlul fluxului de imigranți este unul mai eficient și totodată mai sigur dat fiind că se urmărește identificarea tuturor persoanelor și grupurilor care fac trafic de persoane cu imigranții. Această sclavie modernă a reprezentant una dintre marile probleme care au decurs odată cu criza imigranților, fiind parțial soluționată prin intermediul acestui acord.

Care este impactul pe care referendumul din Turcia îl generează asupra relațiilor cu UE?

Relațiile UE-Turcia au început să fie afectate odată cu tentativa loviturii de stat din 15 iulie 2016. Eșecul puciului a reprezentat un factor care a favorizat consolidarea și concentrarea puterii politice a președintelui Erdogan. Au fost create pârghiile necesare pentru a opera diferite modificări chiar de natură constituțională care nu ar fi putut avea loc fără această legitimitate pe care a redobândit-o în urma eșuării loviturii de stat. Ca răspuns la măsurile abuzive și care intră în contradicție cu principiile democratice, Parlamentul European a votat favorabil rezoluția cu privire la suspendarea temporară a negocierilor de aderare.

Schimbările ce survin în urma rezultatului referendumului confirmă încă o dată faptul că nu este posibilă o perspectivă de aderare a Turciei la Uniunea Europeană în condițiile date. Democrația turcă devine un concept utopic, iar Uniunea Europeană are misiunea de a condamna toate excesele de putere din Turcia, de la încălcarea libertății de expresia până la legitimarea dictaturii.

 

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu