Anno domini 2017, discuțiile despre egalitate se întețesc și văd oameni superficiali cum filosofează după ureche despre cum egalitatea asta ne omoară, deci hai să nu mai fim așa egali.

Așa am dat de aberații, poziții absolutiste sau poziții incomplete care nu ajută deloc la înțelegerea conceptului. Unii spun că oamenii nu-s egali, alții spun că oamenii sunt la fel (și deci egali), alții aberează complet și reușesc să bată câmpii de parcă ar vrea neapărat să se înscrie și ei în statisticile violenței domestice.

Ce ignoră sau nu știu cei mai mulți în dezbaterile de pe Facebook este că sunt mai multe tipuri de egalitate: de drepturi, de șanse sau economică.

Cea mai mare aberație care circulă, în opinia mea, este ideea că oamenii nu ar trebui să aibă drepturi egale, deși tocmai drepturile egale sunt baza unei societăți libere și democratice. Cine știe, poate că Friedrich von Hayek ar fi comunist pentru aceia care tot neagă egalitatea de drepturi.

Despre egalitatea de șanse există două perspective principale: prima spune că ea derivă direct din egalitatea de drepturi și, deci, nu mai este nevoie de alte măsuri ale statului pentru a asigura echitatea, a doua spune că statul ar trebui să ia anumite măsuri compensatorii pentru a fi asigurată respectarea echității drepturilor pentru toți cetățenii. Și probabil că va fi necesar ca statul român să ia anumite măsuri compensatorii, având în vedere că gradul de sărăcie crește periculos de mult, iar sărăcia este un teren propice pentru resentimentarism, unul dintre adversarii libertății.

Despre egalitatea economică nu cred că este nevoie să spun prea multe, fiind un concept specific în special lui Marx. Îl voi invoca din nou pe Hayek, care spunea:

“From the fact that people are very different it follows that, if we treat them equally, the result must be inequality in their actual position, and that the only way to place them in an equal position would be to treat them differently. Equality before the law and material equality are therefore not only different but are in conflict with each other; and we can achieve either one or the other, but not both at the same time” (The Constitution of Liberty).

Sigur, suntem în pragul revoluției AI, a robotizării și a imprimantelor 3D, iar anumiți lideri ai noului val de progres tehnologic, precum Elon Musk sau Mark Zuckerberg, s-au exprimat în favoarea unui venit universal de bază (UBI), dar concluzii prea categorice sunt premature și încă nu putem să știm dacă robotizarea doar ne va ajuta la sarcinile mai dificile sau urmează perioada comunismului de lux automatizat.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu