Președintele SUA, Donald Trump, a făcut în cele din urmă anunțul că Statele Unite se vor retrage din Acordul de la Paris de combatere a încălzirii globale, în ciuda unei largi opoziții față de această măsură atât la nivel internațional, cât și în intern. Totuși, Trump a precizat că este de acord să renegocieze și să participe într-un nou acord, mai favorabil pentru SUA.

”Pentru a-mi îndeplini angajamentul solemn de a proteja America și cetățenii ei, Statele Unite se vor retrage din Acordul de la Paris, dar încep negocieri fie pentru a reintra în Acordul de la Paris, fie pentru o înțelegere cu totul noua în baza unor prevederi care să fie echitabile pentru Statele Unite, afacerile sale, muncitorii săi, poporul său, contribuabilii săi”, a declarat președintele SUA joi seara la Washington.

Trump și asociații săi acuză că acordul ar dezavantaja industriile bazate pe petrol și cărbune din SUA, oferind în schimb avantaje Chinei. Criticii președintelui lui Trump subliniază însă că această lectură a acordului este eronată și că angajamentele prevăzute în înțelegerea de la Paris nu sunt obligatorii.

Acordul de la Paris a întrunit un larg consens global, fiind semnat de 195 de state. După anunțul lui Trump, SUA se alătură Siriei și statului Nicaragua, în tabăra puținelor țări care nu participă la acord.

Retragerea SUA a fost amplu criticată de Uniunea Europeană, dar și de către China, care au anunțat deja că vor încerca să consolideze Acordul de la Paris, chiar în absența Washingtonului. De asemenea, Rusia s-a grăbit să se poziționeze contrar SUA, subliniind atașamentul propriu față de prevederile acordului și sancționând poziția președintelui american.

Trump a fost avertizat și de o mare parte a societății americane că retragerea din Acordul de la Paris ar fi o greșeală. Democrații, o parte a republicanilor, mari companii precum Apple, Google, Exxon Mobile și Unilever, bancherii de pe Wall Street, cu toții au făcut front comun pentru a împiedica decizia lui Trump. Chiar și miliardarul Elon Musk, susținător al tehnologiilor inovative și consilier la Casa Albă în domeniu, a anunțat că se va retrage din această funcție dacă Trump va denunța participarea SUA la acord.

Anunțul făcut de Trump joi seara încearcă așadar să reconcilieze promisiunile electorale privind retragerea din acordul de la Paris cu neutralizarea măcar unei părți a criticilor ce i-au fost aduse la nivel mondial și pe plan intern.

Surse: Reuters, Huffington Post, The Independent

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu