Autorităţile locale din comunele României sunt tot mai interesate de folosirea fondurilor europene pentru modernizarea accelerată în mediul rural. Stau ca dovadă solicitările de finanţare pentru construcția, extinderea și modernizarea rețelei publice de apă din localitățile rurale având între 2.000 și 10.000 de locuitori, depuse în sesiunea anuală 2017, care în doar două luni au atins limita plafonului de depunere.

Potrivit unui comunicat de săptămâna trecută al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), 134 de proiecte au fost depuse prin submăsura 7.2, componenta de apă/ apă uzată, zona non-montană în perioada 28 martie – 24 mai 2017, cu o valoare totală a fondurilor nerambursabile solicitate de peste 188 milioane de euro.

Astfel, limita plafonului de depunere a proiectelor (188.402.435 de euro), respectiv 200% faţă de suma alocată pe sesiune, a fost depăşită în mai puţin de două luni de la lansarea apelului.

Investițiile propuse pentru finanțare prin submăsura 7.2, reprezintă un pas important pentru asigurarea unor condiții de trai decente pentru locuitorii care vor beneficia de ele.”, a declarat Adrian-Ionuț Chesnoiu, directorul general al AFIR.

Oficialul a subliniat că este nevoie de mai multe fonduri pentru a se veni în întâmpinarea necesităţilor de dezvoltare ale localităţilor rurale din România şi a apetitului de absorbţie demonstrat de autorităţile locale din mediul rural.

„Faptul că fondurile au fost epuizate arată clar că nevoile satului românesc necesită mult mai multă finanțare”, a continuat Chesnoiu.

După încheierea evaluării de către experții AFIR, proiectele vor fi selectate în funcție de punctajul obținut la criteriile de selecție de către fiecare proiect în parte, în ordine descrescătoare. Selecția proiectelor se va realiza în limita alocării disponibile în 2017 pentru sM 7.2, componenta apă/ apă uzată – zona non-montană, care este de 99.719.136 euro.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu