Experţi ai FBI au vizitat recent Doha şi ar fi stabilit că ştirea care a provocat conflictul diplomatic dintre Qatar, pe de o parte, şi alte şase state arabe, conduse de Arabia Saudită, pe de altă parte, ar fi fost plasată în fluxul agenţiei qatareze publice de ştiri de hackerii ruşi, cu intenţia de a introduce discordia între ţările din Golf şi SUA, relatează CNN.

În ştirea apărută pe 23 mai ar fi fost strecurate declaraţii false ale şefului statului qatarez de apropiere faţă de Iran şi Israel şi de punere la îndoială a încheierii în termenul constituţional al mandatului preşedintelui american Donald Trump.

„Ceea ce a apărut ca acuzaţii este bazat în întregime pe dezinformare şi credem că întreaga criză este bazată pe dezinformare”, a precizat ministrul de externe din Qatar, Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, pentru postul american de televiziune. „Pentru că totul a început pe baza unei ştiri fabricate, împinse, inserate în cadrul agenţiei noastre naţionale de ştiri, supusă unui atac cibernetic dovedit de FBI”.

Ulterior apariţiei respectivei ştiri, Arabia Saudită şi alte cinci state arabe au instituit o blocadă asupra Qatarului, susţinută de preşedintele american Donald Trump, chiar dacă pe teritoriul micului emirat sunt cantonaţi aproximativ 10.000 de militari americani.

Un raport complet asupra investigaţiei desfăşurate de experţii FBI şi autorităţile abilitate din Qatar urmează a fi făcut public în viitorul apropiat.

Comentariu Europunkt: Tensiunile dintre Arabia Saudită şi Qatar în regiunea Golfului sunt mai vechi şi mai profunde, astfel încât presupusul atac al hacker-ilor ruşi nu poate fi considerat responsabil în întregime pentru declanşarea crizei diplomatice. Totuşi, este remarcabil de notat că, aparent, atacurile cibernetice atent ţintite pot determina escaladarea unor tensiuni latente.

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu