Capcanele politicianismului/ Conservatorii Theresei May pierd majoritatea parlamentară
Este oficial! Conservatorii primului-ministru Theresa May au pierdut majoritatea în Parlamentul britanic, după finalizarea numărării voturilor în 648 din cele 650 circumscripţii electorale din Marea Britanie. Lovitura este una răsunătoare în contextul în care alegerile anticipate de joi fuseseră organizate de Theresa May pentru a-şi consolida poziţia în Parlament şi a putea negocia un „Brexit dur”.
Conservatorii au obţinut doar 317 locuri în Parlament, faţă de 326 câte erau necesare pentru formarea majorităţii. Faţă de alegerile precedente, partidul dreptei moderate a pierdut 12 mandate de parlamentar. În schimb, Partidul Laburist, principalul partid de opoziţie, a obţinut 261 de mandate, cu 29 mai mult decât la scrutinul anterior. Şi Partidul Liberal Democrat, cea de-a treia formaţiune politică ca importanţă din întreaga Mare Britanie, şi-a îmbunătăţit performanţa electorală cu 4 mandate, ajungând la un total de 12.
Pe lângă conservatori, perdanţi pot fi consideraţi Partidul Naţional Scoţian, care a pierdut 12 mandate, rămânând cu doar 35 de parlamentari şi formaţiunea populistă eurosceptică UKIP, care a pierdut singurul loc de deputat pe care îl deţinea.
În ciuda dezminţirilor repetate de la începutul anului că ar intenţiona să organizeze alegeri anticipate, premierul Theresa May a adoptat acest pas, calculând că va putea obţine o majoritate mai puternică decât cea câştigată anterior de David Cameron şi că va avea astfel o poziţie consolidată în privinţa negocierilor de părăsire a Uniunii Europene.
Calculul s-a dovedit greşit. Laburiştii lui Jeremy Corbyn au făcut o campanie de senzaţie, propunând măsuri sociale generoase, dar realiste, în contrapondere la controversatele politici de austeritate ale guvernului May, iar cele două atentate teroriste din timpul campaniei au ridicat serioase semne de întrebare privind eficienţa primului-ministru britanic, care anterior a deţinut portofoliul internelor în cabinetul Cameron.
În concluzie, May pică în aceeaşi capcană în care a căzut şi predecesorul ei de la fruntea Partidului Conservator, convocând un scrutin de care nu era nevoie şi pierzându-l de o manieră categorică. Noua realitate electorală din Marea Britanie face imposibil la momentul actual un „Brexit dur”, scenariul pentru care May s-a hazardat să convoace alegerile anticipate.
fără comentarii
Fii primul care comentează