Este de aşteptat ca, în decursul acestei săptămâni, Comisia Europeană să înceapă procedurile de infringement împotriva statelor din Europa Centrală reunite în grupul de la Vişegrad, pentru neaderarea la măsura obligatorie de relocare a unui număr de refugiaţi, adoptată în vara anului 2015.

Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia, membrele grupului de la Vişegrad, s-au opus cu obstinaţie primirii unui părţi din cei 160 000 refugiaţi supuşi schemei de relocare. Slovacia nu va intra în procedura de infringement deoarece a dat garanţii că va reloca refugiaţi în următoarele 12 luni, în schimb Polonia, Ungaria şi Cehia, care nu au dat astfel de garanţii, vor fi supuse procedurii disciplinare.

Bruxellesul nu intenţionează totuşi să politizeze şi să mediatizeze decizia, care va figura într-un pachet mai larg de 140 de măsuri planificat pentru miercuri. De asemenea, conducerile statelor vizate au fost anunţate din timp de Comisie asupra acestei intenţii a executivului european, pentru ca decizia să nu mărească şi mai mult prăpastia dintre Est şi Vest în cadrul UE.

În total, ţările Grupului de la Vişegrad au primit până acum 28 din cei 11069 de refugiaţi care le fuseseră distribuiţi prin schema de relocare: Slovacia a primit 16, în 2015, iar Cehia 12, anul trecut.

România, căreia i s-a solicitat în luna mai să intensifice ritmul de primire al refugiaţilor, a relocat pe teritoriul naţional 568 de persoane din cota de 4180 ce îi revine.

Sursa: Politico

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu