Candidatul Partidului Social-Democrat din Germania (SPD, stânga moderată) la funcţia de cancelar, Martin Schulz, a declarat luni că doreşte reformarea sistemului fiscal astfel încât povara fiscală să fie repartizată echitabil între bogaţi şi cei din clasa mijlocie, între muncă şi capital. De asemenea, Schulz a insistat asupra unui plan public de investiţii de 30 de miliarde de euro.

Măsurile fiscale propuse de Schulz includ creşterea taxării pentru cetăţenii bogaţi, de la 42% în prezent, la 45% în viitor, însoţită însă şi de o creştere a pragului de aplicare, de la venituri de 54.000 euro la 72.000 euro. Cetăţenii care obţin peste 250.000 euro vor fi taxaţi cu 48% faţă de 45% în prezent. De asemenea, Schulz doreşte eliminarea taxei unice de 25% pe veniturile obţinute din capital, instituită în 2009, pentru a elimina evaziunea fiscală către Elveţia şi Luxemburg, cu un sistem diferenţiat în funcţie de veniturile obţinute din această sursă.

Toate aceste măsuri de taxare a bogaţilor au ca scop sprijinirea persoanelor din clasa mijlocie şi de jos, dar şi sporirea consumului german de produse europene.

„Vom reduce povara fiscală pentru veniturile mici şi mijlocii şi vom sprijini familiile”, a precizat Schulz.

„Propunerea noastră nu este bună doar pentru Germania, dar şi pentru Europa”, a completat Schulz, arătând că mai mulţi bani pentru cei cu venituri mici şi mijlocii înseamnă un consum mai mare, atât din producţia locală, cât şi din importurile din alte state membre.

Banii obţinuţi din taxarea mai ridicată a celor cu venituri mari vor fi redistribuiţi către un fond de 30 de miliarde de euro pentru investiţii în infrastructura publică, în special şosele şi şcoli, şi vor fi utilizaţi pentru a scădea taxele celor cu venituri mici şi mijlocii. Astfel, Schulz intenţionează să elimine „taxa de solidaritate” de 5,5% impusă cu statut temporar în 1990 pentru reunificarea Germaniei de Est, dar devenită permanentă între timp.

Atât specialiştii în economie de la Institutul Ifo, cât şi radicalii de stânga de la Die Linke au apreciat că efectele de redistribuţie ale planului social-democraţilor vor fi moderate.

SPD încearcă să reintre cu şanse reale în cursa electorală pentru alegerile federale din septembrie, după ce în ultima vreme au fost dominaţi în sondaje destul de clar de creştin-democraţii actualului cancelar Angela Merkel. Partidul Laburist din Marea Britanie a reuşit să micşoreze handicapul faţă de conservatorii Theresei May la alegerile anticipate din 8 iunie după ce au promis electoratului un program similar de redistribuţie a veniturilor în societate.

Sursa: Reuters

Sursa foto: Facebook

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu