În cadrul Consiliului European care se derulează la acest sfârşit de săptămână la Bruxelles, au apărut deja primele neînţelegeri privind Brexit-ul: în vreme ce partea europeană propusese ca litigiile privind cetăţenii europeni din Marea Britanie, în timpul perioadei de tranziţie, să fie judecate de Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), britanicii vor ca jurisdicţia să aparţină curţilor proprii.

Într-o declaraţie făcută de premierul britanic, Theresa May, cu ocazia participării la acest Consiliu European, Londra respinge dorinţa exprimată anterior de UE ca drepturile cetăţenilor europeni din Marea Britanie să poată fi apărate de Curtea Europeană de Justiţie.

Partea britanică precizează că aceste drepturi „vor fi înscrise în legea britanică şi vor fi apărate prin curţile noastre foarte respectate”.

De asemenea, May propune un calendar etapizat pentru acordarea dreptului de şedere şi de muncă cetăţenilor europeni din Marea Britanie, astfel încât nimeni să nu fie nevoit să plece şi nicio familie să nu fie divizată.

Astfel, statutul de rezident legal, cu toate drepturile şi beneficiile aferente, va fi acordat tuturor cetăţenilor europeni care au trăit în Marea Britanie timp de cinci ani până la un termen limită ce va fi stabilit la rundele viitoare de negocieri. Potrivit propunerii lui May, termenul luat în calcul va fi cel mai devreme activarea articolului 50 de către Marea Britanie (29 martie 2017), sau cel mai târziu momentul ieşirii Regatului Unit din Marea Britanie, la finalul negocierilor (29 martie 2019).

Pentru cei care nu au locuit în Marea Britanie timp de cinci ani, dar s-au stabilit în Regat înainte de termenul limită, vor avea dreptul să rămână până ce vor îndeplini această perioadă necesară pentru statutul de rezident legal.

Chiar şi cei care sosesc în Marea Britanie după termenul limită, dar înainte de ieşirea ţării din UE, vor avea dreptul să obţină statut de rezident legal în anumite condiţii.

Pentru cetăţenii europeni care vor intra în Marea Britanie după termenul limită, condiţiile de lucru vor fi stabilite printr-o lege a imigraţiei.

Un policy paper detaliat pe acest subiect va fi publicat luni de cabinetul britanic.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a catalogat propunerile britanice drept „un bun început”.

Pe de altă parte, Nicolas Hatton, co-preşedintele organizaţiei „3 milioane”, care îi reprezintă pe cetăţenii europeni din Marea Britanie, este critic la adresa propunerilor britanice făcute până în prezent.

„Este puţin ridicolă propunerea prim-ministrului, care nu face deloc referire la oferta detaliată, comprehensivă pusă pe masă de UE. Prim-ministrul şi-a descris propunerea drept corectă şi serioasă. Nu este nici corectă, nici serioasă”, a comentat Hatton.

De asemenea, primarul Londrei, Sadiq Khan a declarat că Theresa May foloseşte cetăţenii europeni din Marea Britanie drept „monedă de schimb” în cadrul negocierilor.

„I-a luat un an întreg prim-ministrului, de la referendum încoace, să vină cu acest plan care nici măcar nu se apropie de garantarea totală a drepturilor cetăţenilor europeni care trăiesc în Regatul Unit”, a criticat Khan.

Sursa: Politico, The Guardian, The Standard

 

 

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu