Comisia Europeană a amendat marţi compania americană Google cu o sumă record de 2,42 miliarde de euro. Comisia susţine că Google abuzează de poziţia dominantă pe care o deţine pe piaţa motoarelor de căutare pentru a oferi avantaje neloiale serviciilor oferite de companie în alte domenii.

Mai concret, Comisia susţine că Google ar fi avantajat propriul serviciu de comparare a preţurilor în raport cu serviciile similare oferite de companii concurente, acordându-i locuri fruntaşe în rezultatele oferite de propriul motor de căutare. În condiţiile în care Google deţine detaşat poziţia dominantă în privinţa motoarelor de căutare în toate statele membre, Comisia consideră că această situaţie contravine legilor concurenţei loiale pe piaţa europeană.

„Strategia Google pentru serviciul propriu de comparare a preţurilor nu s-a limitat la atragerea clienţilor prin măsuri de a-şi îmbunătăţi produsul mai mult decât cel al rivalilor”, a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

„În loc de asta, Google a abuzat de poziţia dominantă pe piaţa motoarelor de căutare pentru a-şi promova propriul serviciu de comparare a preţurilor în rândul rezultatelor căutărilor şi pentru a le plasa mai jos în listă pe cele ale competitorilor”.

Potrivit publicaţiei Politico, amenda reprezintă un precedent care ar putea conduce la noi sancţiuni pentru giganţii americani din domeniul tehnologiei informatice.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu