Disputa economică Germania-SUA continuă/ Merkel subliniază importanţa investiţiilor germane în economia americană
Cancelarul Angela Merkel a subliniat marţi, la Consiliul Economic al creştin-democraţilor germani (CDU), că investiţiile germane în SUA sunt de 10 ori mai mari decât cele americane în Germania şi că astfel, Germania „creează locuri de muncă pentru americani”. Angela Merkel răspunde astfel criticilor administraţiei lui Donald Trump privind balanţa importuri-exporturi din cadrul economiei germane.
„Faptul că avem de 10 ori mai multe investiţii directe din Germania în SUA decât investiţii americane în Germania are, desigur, … un efect puternic asupra numeroaselor locuri de muncă pe care le creăm [acolo]”, a spus Merkel, care a ţinut să sublinieze şi contribuţia pozitivă a companiilor germane la exporturile SUA.
„BMW are cea mai mare unitate de producţie nu în Germania, ci în Statele Unite … şi exportă mai multe automobile în state terţe decât Ford şi General Motors la un loc,” a exemplificat cancelarul german.
Declaraţia Angelei Merkel a stârnit aplauze entuziaste în rândul publicului, format din creştin-democraţii specializaţi în business.
Ea a venit ca răspuns unei intervenţii audio-video a secretarului pentru comerţ de la Washington, americanul Wilbur Ross, în cadrul Consiliului Economic. Ross a arătat că Statele Unite absorb cele mai multe exporturi germane şi că, în consecinţă „speră ca SUA să obţină o parte mai importantă din piaţa germană”, repetând astfel criticile venite în ultimul timp de la Washington privind comportamentul economic al Germaniei.
Cu toate acestea, în aceeaşi zi, Ross a transmis şi un semnal pozitiv într-un interviu pentru postul de televiziune CNBC, arătându-se „deschis pentru reluarea negocierilor privind TTIP”.
Episodul de marţi se derulează pe fundalul disputei economice dintre Germania şi Statele Unite ale Americii, în contextul în care Berlinul încurajează o politică de schimb liber, în vreme ce Washingtonul pare să fi adoptat o filosofie economică mai degrabă protecţionistă. Încă din 2013, între SUA şi Uniunea Europeană sunt purtate discuţii cu privire la Parteneriatul Economic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), parteneriat menit să faciliteze schimburile dintre cele două entităţi. Negocierile privind TTIP au intrat în impas în urmă cu un an, partea europeană fiind nemulţumită de clauzele care ar urma să reguleze schimburile economice între cele două maluri ale Atlanticului.
Este de aşteptat ca discuţiile privind comerţul mondial să fie unul dintre punctele importante de pe agenda Summitului G20, găzduit de Germania la începutul lunii iulie.
fără comentarii
Fii primul care comentează