Deputaţii Parlamentului European susţin o propunere legislativă care ar obliga multinaţionalele să publice rapoarte cu privire la taxele pe care le plătesc în fiecare ţară în care îşi desfăşoară activitatea, inclusiv în statele din afara Uniunii Europene.

Dezbaterea şi votarea în plenul Parlamentului European a raportului privind transparenţa fiscală a corporaţiilor a avut loc marţi, el fiind susţinut de 534 din cei 751 de europarlamentari. Scopul ei este de a creşte transparenţa fiscală, prin înregistrarea taxelor plătite de multinaţionale, precum şi a tuturor ţărilor în care contribuie fiscal.

Co-raportorul Hugues Bayet (social-democrat, Belgia) a declarat că „Fiecare euro din taxe care nu este plătit de multinaţionale este un euro în plus plătit de oameni, concluzionând că „UE trebuie să fie în prima linie a luptei împotriva evaziunii fiscale.”

Informaţiile cerute vor fi înregistrate într-un format comun pentru fiecare jurisdicţie fiscală în care activează compania multinaţională. Aceasta le va publica, ulterior, pe site-ul propriu, unde vor putea fi accesate în mod gratuit. În plus, companiile vor fi obligate să redacteze un raport către Comisia Europeană în care să includă informaţii precum descrierea activităţii şi a acoperirii geografice, cifra de afaceri netă, capitalul înregistrat şi suma câştigurilor acumulate.

Măsurile privind taxele pe venit cuprind şi excepţii: acestea vizează companiile cu cifra de afaceri globală de minimum 750 de milioane de euro, iar statele membre pot acorda multinaţionalelor excepţii de la obligaţia de a publica anumite informaţii. Excepţiile sunt strict reglementate, în sensul în care sunt aplicate doar în jurisdicţia statului membru care le-a acordat, trebuie reînnoite anual şi trebuie însoţite de o explicaţie detaliată, ele urmând a fi trimise Comisiei Europene. Multinaţionalele pot deveni neeligibile pentru acordarea de excepţii, caz în care ele trebuie să publice toate informaţiile fiscale retroactiv.

Documentul privind măsurile de transparenţă fiscală pentru multinaţionale urmează să fie trimis înapoi comisiilor parlamentare pentru a începe negocierile pe baza mandatului dat de plen.

Sursa foto: India Times

Articol de Alina Negulescu.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu