În data de 06.07.2017, cu puţin înainte de prima zi a summitului G20, a fost semnat la Bruxelles, în contextul întâlnirii dintre Jean-Claude Junker, președintele Comisiei Europene, și Shinzo Abe, premierul Japoniei, un proiect de acord economic ce pune punct  unei serii de negocieri ce s-a întins pe perioada a 4 ani.

Este un pas uriaș pentru Uniunea Europeană. Acordul reprezintă cel mai mare tratat bilateral încheiat vreodată de Uniune, și fiind încă un pas pentru o „Europă globală”, așa cum a afirmat Donald Tusk, președintele Consiliului European, pe rețelele de socializare.

Uniunea Europeană si Japonia, cu o populație cumulată de peste 600 milioane de locuitori, dețin mai bine de un sfert din economia mondială.

Întreprinderile din cadrul UE exportau deja bunuri și servicii în Japonia în valoare de peste 85 miliarde de euro anual, dar odată cu eliminarea seriei de obstacole existente până acum, se aşteaptă o intensificare a fluxului comercial dinspre Europa către Japonia. Rolul acestui acord economic este de a elimina barierele și de a facilita procedeele pe care bunurile și serviciile trebuie să le parcurgă pentru a ajunge pe piaţa japoneză, respectiv pe cea europeană.

Urmează, cât de curând, să fie publicat și textul juridic al tratatului, multe detalii despre acord rămânând momentan necunoscute. După ce textul va fi finalizat de către instituțiile Uniunii Europene, în colaborare cu cele japoneze, acordul va fi pus în aplicare.

Următoarea țintă a Uniunii Europene în ceea ce privește relația bilaterală cu Tokyo este de finaliza negocierile pentru formarea unei înțelegeri de parteneriat strategic. Dar până acolo mai este o cale lungă…

Sursa foto: Facebook/Jean-Claude Juncker

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu