Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă, la finalul summit-ului G20, că Turcia nu va ratifica Acordul de la Paris privind schimbările climatice, în condiţiile actuale. Decizia a fost comunicată liderilor europeni în timpul convorbirilor de la Hamburg.

„După pasul făcut de America, poziţia pe care o adoptăm este de a nu-l transmite [n.red. Acordul de la Paris] în Parlament”, a susţinut preşedintele turc. Motivul care însoţeşte poziţia şefului de stat se referă la promisiunile neîndeplinite ale omologilor din Europa. Erdogan a afirmat că i-a notificat pe preşedintele Emmanuel Macron şi pe cancelarul Angela Merkel de poziţia Turciei, adăugând că Acordul de la Paris nu va trece în Parlament, „atât timp cât promisiunile făcute nu sunt îndeplinite”.

Erdogan susţine că fostul preşedinte francez, Francois Hollande, i-ar fi promis că Turcia va fi clasificată drept economie în curs de dezvoltare şi nu drept economie industrializată. Acest fapt i-ar fi permis Turciei să primească bani dintr-un fond global pentru a-şi reduce emisiile de gaze cu efect de seră, în loc să cotizeze la el.

Mai mult, liderul turc a susţinut că şi alte ţări din G20 au avut o „problemă” cu acordul, urmând ca nici acestea să nu îşi reînnoiască sprijinul. Preşedintele turc nu a specificat ţările respective.

Afirmaţia lui Erdogan a fost făcută în contextul în care declaraţia finală a summit-ului G20 din Hamburg menţionează retragerea SUA din Acord, dar susţine implicarea celorlalţi membri, numind acest proces „ireversibil”.

Sursa: New Europe

Articol de Alina Negulescu.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu