Statele central-europene cer grăbirea integrării Balcanilor de Vest din motive de securitate
Șapte state central și est-europene au cerut Uniunii Europene accelerarea procesului de integrare a Muntenegrului și Serbiei în urma unei întâlniri la Budapesta, ce a avut loc luni. Inițiatorii solicitării atrag atenția că un posibil eșec al aderării statelor din Balcanii de Vest la blocul european ar reprezenta o amenințare asupra securității întregii regiuni.
La conferința de la Budapesta la care a fost prezentată această concluzie au participat miniștrii de externe ai statelor din Grupul de la Vișegrad (Ungaria, Slovacia, Polonia și Cehia) și cei din Austria, Slovenia și Croația. Oficialii au dezbătut probleme legate de migrație, situația generală din vestul Balcanilor, dar și aspectele legate de integrarea Ucrainei.
Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a afirmat în cadrul conferinței „Dacă nu putem grăbi procesul de integrare (în Balcanii de Vest) … ne vom confrunta cu probleme de securitate în întreaga regiune a Europei Centrale.” Oficialul a adăugat că ar trebui luate măsuri pentru intensificarea discuțiilor cu Serbia și Muntenegru și ar trebui deschise negocieri de aderare și cu celelalte state din zona Balcanilor de Vest.
Karl Erjavec, ministrul de externe al Sloveniei, a susținut că „situația din Balcanii de Vest este mai degrabă obscură, instabilă, și … este necesar să asigurăm dialogul care va întări stabilitatea în această zonă.”
Rusia se opune aderării statelor balcanice la Uniunea Europeană și NATO, încercând să exploateze în acest sens legăturile sale istorice din regiune. Cu toate acestea, în urmă cu o lună, Muntenegru a devenit membru al NATO.
Sursă foto: www.eskape.ro
Articol realizat de Claudia Colan
fără comentarii
Fii primul care comentează