Uniunea Europeană intenţionează să închirieze un nou sediu pentru „Casa Europei” din Paris, centru care ar trebui să găzduiască reprezentanţele Comisiei şi Parlamentului, dar şi spaţii de informare şi dezbateri publice. Chiria clădirii va costa UE 6 milioane de euro pe an, în vreme ce lucrările de amenajare vor costa 12 milioane de euro, ceea ce a stârnit nemulţumirea mai multor europarlamentari.

În luna iunie, Secretarul General al Parlamentului European, Klaus Welle, a transmis o notă către Biroul Parlamentului în care se menţionează că locul preferat pentru găzduirea Casei Europei este o clădire impunătoare de pe Bulevardul Haussmann din Paris. Sediul va acomoda atât instituţii ale Parlamentului, cât şi ale Comisiei Europene. Klaus Welle a adaugat că, deşi cele două instituţii europene au deja un sediu, contractul pentru acesta va înceta în luna aprilie a anului viitor, iar clădirea „nu mai îndeplineşte toate cerinţele unei Case ale Europei şi, mai ales, îi lipseşte spaţiul public.”

„Proiectul propus va include un centru de informare, <<Experienţa Europei>>, comparabil cu cel din Berlin”, a declarat Secretarul General al Parlamentului European pentru Politico.eu. Welle a precizat că instituţia din Paris nu va deveni o „casă a istoriei UE”, aceasta nevizând să aibă legătură cu istoria. În plus, europarlamentarul Elisabeth Morin-Chartier, care a participat la procesul de selecţia a clădirii, a specificat: „Clădirea Haussmann nu va fi un muzeu, […] ci un spaţiu de comunicare pentru toţi cetăţenii.”

Pănă acum, niciun acord nu a fost semnat cu proprietarul clădirii din Paris, însă Welle a afirmat că va începe negocierile pentru ca noua instituţie să poată fi inaugurată în 2020.

Alţi membri ai Parlamentului European critică suma semnificativă care ar trebui alocată cladirii din Paris, având în vedere investiţiile majore efectuate anterior în domeniul imobiliar. Preşedintele Comisiei parlamentare pentru buget, Jean Arthuis, a menţionat că scopul proiectului nu va putea fi atins întrucât noua instituţie „nu va putea rezolva problema apropierii cetăţenilor de UE”, iar cei care vor vizita viitoarea Casă a Europei  vor fi doar turiştii care vor trece întâmplător pe Bulevardul Haussmann.

Sursă: Politico.eu

Sursă foto: europarl.europa.eu

Articol de Alina Negulescu.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu