Google va afla în cursul zilei de miercuri dacă datorează statului francez 1,3 miliarde euro, sumă care ar putea fi considerată drept rezultat al unei acțiuni de optimizare fiscală a gigantului american din domeniul IT. Ar fi a doua puternică lovitură pentru companie, după ce, la sfârșitul lunii iunie, a fost amendată de Comisia Europeană cu 2,4 miliarde de euro, pentru abuz de poziție dominantă.

Judecătorii de la tribunalul administrativ din Paris vor stabili dacă Google a evitat să plătească taxe statului francez prin transferarea anumitor tranzacții în Irlanda. Esența cazului rezidă în stabilirea dacă sediul Google din Irlanda ar trebui impozitat ca și cum ar avea o filială permanentă în Franța.

Reprezentantul fiscal al guvernului francez, Philippe Cahanin, a precizat în fața tribunalului că acțiunile Google reprezintă „o activitate ocultă”.

Pe de altă parte, reprezentanții Google nu au dorit să comenteze asupra procesului din Franța. Compania a afirmat anterior că acțiunile sale au respectat legea franceză și că a cooperat pe deplin cu autoritățile franceze, răspunzând tuturor întrebărilor adresate în timpul investigațiilor.

Maximilien Jazani, un avocat fiscal francez pune intenția statului francez pe seama „populismului fiscal și a atacurilor față de Google, în creștere în rândul anumitor politicieni.” Jazani este de părere că acest caz ar putea avea consecințe „extrem de grave”, deoarece orice schimbare în modul în care este interpretat codul fiscal se va răsfrânge asupra tuturor companiilor și ar putea descuraja investițiile în Franța.

În cazuri similare, Google a încheiat înțelegeri cu mai multe state europene, printre care Italia și Marea Britanie. Astfel, nu vor fi începute procese privind practicile fiscale ale companiei, în schimbul unor sume de ordinul sutelor de milioane de euro pe care compania americană le va vărsa în bugetele naționale ale statelor care se consideră prejudiciate de Google.

Sursă foto: zonait.tv

Articol de Claudia Colan.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu