Demersurile privind obținerea unui nou pașaport de către românii stabiliți în afara țării generează numeroase nemulțumiri datorită timpului de așteptare, distanța mare la care se află Consulatul, precum și atitudinea personalului Consulatului. Recent, în scrisoarea adresată Președintelui României, Klaus Iohannis, cercetătoarea Gabriela Mogoș semnalează amploarea acestor probleme.

Începând de anul trecut, Gabriela Mogoş, doctor în informatică, desfăşoară activități didactice și de cercetare la Hunan University of Arts and Science, China. Proiectul de cercetare urmărește integrarea echipamentelor de securitate quantum-safe în comunicațiile mobile. În interviul acordat lui Vladimir Adrian Costea, pentru Europunkt, Gabriela Mogoş prezintă problemele întâmpinate la Consulatul României de la Beijing.

02

Vladimir Adrian Costea: Pentru început, vă rog să ne spuneți care sunt problemele pe care le-ați întâmpinat la Consulatul României de la Beijing, în vederea obținerii unui pașaport nou?

Gabriela Mogoş: Sunt două probleme întâmpinate la Consulatul României de la Beijing, egale ca importanță. Una este legată de durata foarte mare între depunerea documentelor și (ne)obținerea propriu-zisă a noului pașaport (în cazul meu inițierea s-a produs în februarie), și ce-a de-a doua, atitudinea personalului Consulatului în relația cu mine și problema mea.

Care a fost atitudinea personalului Consulatului față de dumneavoastră? De ce v-ați simțit jignită de atitudinea personalului?

În tot acest interval, am interacționat cu trei persoane de la Consulat: dl. Consul, dl. vice-Consul şi dna secretară. Nu am nimic să reproșez atitudinii dlui. vice-Consul Alexandru Schipor: răbdător, îngăduitor, disponibil, săritor, comunicativ.

În relația cu mine, dl. Consul a dovedit un comportament neadecvat unui membru al Corpului Diplomatic Român. În primul rând, dl. Consul mi-a refuzat accesul pe teritoriul Consulatului României de la Beijing, pe motiv că nu am programare și că este prea ocupat. Deranjat de insistența mea, mi-a permis în cele din urmă accesul în Consulat, dar am fost tratată cu nervozitate, iritabilitate împreună cu dorința de a scăpa cât mai repede de mine. Din păcate, consider că dl. Consul nu a acordat interesul cuvenit problemei mele și nici nu a încercat, în vreun fel, să găsească vreo soluție, așa cum s-ar fi cuvenit.

Cât despre atitudinea dnei secretare ce să mai spun?! Nervoasă, deranjată parcă de fiecare apel telefonic, deranjată/iritată dacă întrebi, deranjată/iritată dacă soliciți… deranjată/iritată indiferent de situație. Eu am fost certată de doamna secretară că am dorit să vorbesc cu dl. Consul.

În ce măsură considerați că prevederile privind eliberarea unui nou pașaport au fost încălcate? Cine sunt cei care le-au încălcat?

Din informațiile online și din ceea ce mi-a spus dl. Schipor, durata de obținere a unui nou pașaport este de 3 luni… 3 luni și 2 săptămâni, în funcție de sosirea curierului diplomatic.. În cazul meu, s-au împlinit 4 luni de la depunerea documentelor, iar pașaportul se lasă așteptat.

Nu cunosc detalii legate de procedurile interne ale MAE, la ce intervale de timp sunt trimiși curierii în străinătate, astfel încât să pot spune clar cine sunt cei care au încălcat legea.

MAE ar trebui să coreleze toate informațiile legate de data de predare a documentelor, datele de expirare a vizelor/ pașapoartelor, situațiile speciale, așa încât fiecare cetățean român care solicită în afara țării un pașaport să îl obțină în timp util. Soluții se pot găsi, important este să se dorească acest lucru.

Recent, ați prezentat situația dumneavoastră în scrisoarea adresată Președintelui României. Credeți că veți primi ajutorul de care aveți nevoie din partea Președintelui?

Din punctul meu de vedere, ca român ce locuiește și muncește în afara granițelor țării, Președintele reprezintă țara al cărui cetățean sunt, prin urmare, am considerat că scrisoarea mea trebuie adresată acestuia.

Dacă voi primi ajutor? Eu cred că domnul Președinte, din datorie sau din empatie, nu-și va lăsa cetățenii la nevoie.

V-ați adresat Ministerului Afacerilor Externe pentru semnalarea problemelor întâmpinate la Consulatul României de la Beijing?

Desigur, am trimis această scrisoare și dlui Ministru al Afacerilor Externe, precum și altor persoane aflate în spatele adreselor de email publicate pe pagina web a MAE.

Ce se va întâmpla în cazul în care nu veți reuși să obțineți un nou pașaport?

Sunt o fire optimistă și am nădejdea că voi primi pașaportul curând și că voi reuși să obțin documentele de la organismele chineze în timp util.  Altfel spus, doresc să rămân în relații cordiale cu MAE și să nu iau în calcul variante.

03

Preocuparea cercetătoarei Gabriela Mogoş se concentrează pe Securitatea Informației cu precădere asupra Criptografiei cuantice, cu accente pe proiectarea de noi algoritmi și protocoale criptografice cuantice.

A absolvit Facultatea de Fizică și apoi un master în Informatică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

În anul 2010 a obținut titlul de Doctor în Informatică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași sub îndrumarea prof. univ. dr. Ferucio Laurențiu Țiplea.

Tema de cercetare a fost legată de Criptografia cuantică iar rezultatele obținute s-au concretizat prin publicarea unor scheme criptografice de: steganografie, watermarking și semnături digitale. Acestea s-au constituit în lucrarea de doctorat, susținută în ianuarie 2010.

După obținerea titlului de doctor, în perioada 2010 – 2013, a continuat activitatea de cercetare, ca cercetător postdoctoral, în cadrul Universității din Oradea prin programul POSDRU  Programe postdoctorale în avangarda cercetării de excelenţă în Tehnologiile Societăţii Informaţionale şi dezvoltarea de produse şi procese inovative. Proiectul de cercetare a propus soluții de autentificare bazate pe fenomenul cuantic de entanglement swapping.

În anul 2013, a fost invitată de către Okinawa Institute of Science and Technology, Japonia, în cadrul atelierului de lucru care reunește experți ce reprezintă grupuri teoretice și experimentale din domeniul sistemelor cuantice complexe, să prezinte soluții de Quantum secret sharing integrate în aplicații de tip client-server.

 În perioada 2014-2016, a desfășurat activități de cercetare sub finanțarea Secretariatul pentru Învățământul Superior, Știință, Tehnologie și Inovație al Republicii Ecuador, dezvoltând proiecte legate de securitatea informației care integrează echipamente quantum-safe.

A publicat peste 40 de lucrări științifice (în marea lor parte ca unic autor), 4 cărți și capitole din cărți publicate la edituri din țară și străinătate, am participat în calitate de Invited speaker în conferințe internaționale și a făcut parte din o serie de proiecte de cercetare cu finanțare internațională în calitate de Principal-investigator si Co-Investigator.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu