Comisia Europeană a acordat finanțare, prin Acțiunea de Inovare Urbană (Urban Innovative Action) pentru 18 proiecte din orașe europene prin care se vor testa soluții creative și inovatoare pentru dezvoltarea urbană durabilă. Statisticile arată că 72% din populația UE locuiește în mediul urban, însă autoritățile se tem să cheltuie bani pe idei experimentale și riscante – aici intervine inițiativa europeană, în testarea de noi idei.

În cadrul primului apel pentru proiecte din 2016, 378 de propuneri au fost înregistrate, iar 18 dintre acestea au fost aprobate. Anunțul a fost făcut în cadrul evenimentului European Week of Regions and Cities. Un proiect trebuie să fie inovator, de bună calitate, participativ, măsurabil și transferabil pentru a fi ales de juriul UIA.

Proiectele din 2016 au fost alese pentru a rezolva 4 probleme urbane majore:

Tranziția energetică

  • Paris – integrarea unui sistem de guvernanță multipartit ce include o platformă de management pentru a monitoriza, consolida și analiza datele, ce vor fi folosite pentru optimizarea consumului de energie.
  • Gothenburg – testarea unui sistem de energie la nivel de district ce integrează sistemul local de energie și piața locală – acest lucru va reduce dependența de combustibil fosil și va crește securitatea rezervelor.
  • Viladecans – crearea unui parteneriat de guvernanță public-privat-cetățean pentru a asigura o tranziție energetică stabilă prin renovarea sistemelor energetice din clădirile rezidențiale din cartierele defavorizate.

Integrarea migranților și refugiaților

  • Antwerp – tinerii refugiați ce ajung la vârsta adultă și nu mai pot beneficia de protecția socială vor fi înregistrați într-o schemă prin care intră într-un parteneriat cu cetățeni tineri (buddies) și primesc o locuință, training și oportunități de muncă.

Citeşte continuarea articolului pe UrbanizeHub, comunitatea online a oamenilor care se implică în modelarea inteligentă şi sustenabilă a viitorului oraşelor.

Devino şi tu membru UrbanizeHub folosind contul tău de Facebook și scrie un articol! UrbanizeHub publică idei despre orașele viitorului din partea oamenilor responsabili, experților în dezvoltare sau planificare urbană, academicienilor, arhitecților, etc. 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu