OLAF, biroul european anti-fraudă, a dat marţi publicităţii rezultatul unei anchete începute în noiembrie 2015 împotriva Volkswagen, stabilind că marea companie germană a obţinut incorect un împrumut de 400 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), folosiţi în dezvoltarea motoarelor diesel care au făcut obiectul scandalului emisiilor de dioxid de carbon. Concluzia ancherei este încă o lovitură extrem de puternică dată producătorilor germani de automobile, avertizaţi duminică de ministrul transporturilor de la Berlin că „sunt condamnate la responsabilitatea de a reconstrui încrederea şi de a repara greşelile”.

OLAF a conchis că Volkswagen a indus în eroare BEI atunci când a cerut cei 400 de milioane de euro, pentru diminuarea emisiilor poluante, fără a prezenta date detaliate şi corecte asupra intenţiilor de a monta pe aceste motoare sisteme de evitare a controalelor. În opinia OLAF, acţiunea Volkswagen reprezintă o fraudă, instituţia europeană transmiţând rezultatul procurorilor germani cu recomandarea de a declanşa acţiunile prevăzute de legea naţională în asemenea cazuri.

OLAF nu a recomandat şi recuperarea banilor, împrumutul fiind rambursat integral de Volkswagen în 2014. De asemenea, OLAF nu a găsit dovezi că banii ar fi fost luaţi în mod special pentru crearea sistemelor de diminuare artificială a emisiilor în cazul controalelor.

Sursa: Politico

Sursa foto: Facebook/ Volkswagen

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu