Anunțul Președintelui SUA, Donald Trump, privind retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris de combatere a încălzirii globale, a generat numeroase reacții de critică față de această măsură atât la nivel internațional, cât și pe plan intern. În acest context, dezbaterile privind importanța Acordului de la Paris nu ar trebui să neglijeze, în primul rând, perspectivele tranziției statelor semnatare către o economie verde.

Actrița Medeea Marinescu, ambasadoare pentru România a Acordului de la Paris, a analizat perspectivele tranziţiei către o economie verde, pornind de la importanţa Acordului de la Paris, în interviul acordat lui Vladimir Adrian Costea, pentru Europunkt.

 1

Vladimir Adrian Costea: Pentru început, vă rog să-mi spuneți care sunt principalele beneficii generate de prevederile Acordului de la Paris. Care sunt avantajele pe care le oferă statelor semnatare?

Medeea Marinescu: În primul rând, trebuie înțeles faptul că acordul de la Paris reprezintă doar unul din pașii pe care toate țările membre ONU au înțeles că trebuie să le facă pentru a încetini transformările datorate încălzirii globale, transformări ce afectează deja la nivel mondial calitatea vieții. Așadar, beneficiile măsurilor ce vor fi luate de țările ce au semnat acest acord reprezintă pe termen lung protejarea planetei, prin limitarea încălzirii globale la până 2,5 grade până în anul 2025.

În ce măsură prevederile Acordului de la Paris contribuie la tranziția statelor semnatare către o economie verde? Care sunt “costurile” acestei tranziții?

Obiectivele COP21 au prevăzut o diminuare a fazelor cu efect de seră de cel puțin 40%, o creștere a ponderii energiilor regenerabile astfel încât să ajungă la 27% din mixul energetic și ameliorarea eficacităţii energetice a țării cu 27% sau reducerea intensității energetice care măsoară cantitatea de energie necesară producției unei unități de valoare adăugată, sau echivalentul său pozitiv.

Dacă în ceea ce privește energiile regenerabile România a atins deja obiectivele acordului 3/20 2020 prin implementarea certificatelor verzi, ceea ce a dus la un flux important de investiții în sectorul eolian și fotovoltaic, în materie de reducere a intensității energetice, țara noastră va trebui să facă un efort susținut. Intensitatea energetică a țării este de 2,5 ori mai ridicată față de media europeană, dar potențialul de ameliorare a eficacității sale energetice este estimat între 16 și 24% până în anul 2030.

România va beneficia de sprijin european pentru a atinge obectivele COP21, și anume, implementarea unui fond de modernizare însoțit de alocarea de credite de carbon (dreptul de a emite 1 tonă de CO2). Programul NER400 ar trebui să permită alocarea până la 9 miliarde de euro (luând ca ipoteză un preț de 23€/tonă pentru emisii de dioxid de carbon) pentru finanțarea proiectelor inovatoare cu slabe emisii de carbon în industrie, pentru proiectele de captare și stocare a emisiilor de dioxid de carbon și a energiilor regenerabile.

Suplimentar, România va putea să beneficieze de o rezervă de 2% pentru finanțarea proiectelor de modernizare a infrastructurii electrice și pentru eficacitatea energetică și, deasemenea, posibilitatea de a primi până în 2030 credite de emisii de carbon gratuite pentru centrale pe cărbune.

2

Ambasador Climat 2015

Care este impactul pe care îl produce ieșirea SUA din Acordul de la Paris?

Există mai multe afirmații false care circulă despre Acordul de la Paris ceea ce poate să afectează percepția asupra importanței sale istorice. În calitate de Ambasadoare a Acordului de la Paris pentru România, consider că este de datoria mea să reamintesc ce înseamnă acest Acord și îi rog pe toți cei care sunt prieteni ai Planetei să distribuie acest mesaj.

S-a spus că Acordul de la Paris va afecta economia, ceea ce nu este adevărat. Tranziția către o economie verde va crea noi locuri de muncă, noi stabilimente durabile și dinamice, în toate sectoarele economice.

De asemenea, este fals că numai țările bogate vor face eforturi pentru susținerea Acordului de la Paris. Acest Acord este echilibrat și flexibil, astfel încât toate țările să își poată lua angajamente într-o manieră echitabilă.

Și nu în ultimul rând, trebuie spus că Acordul de la Paris este obligatoriu, deoarece este un tratat internațional înscris în legislația națională a fiecăruia dintre cele 195 de  state care l-au ratificat.

Așa cum a spus și Președintele francez Emmanuel Macron, schimbările climatice ne afectează deja viața de zi cu zi, însă nu trebuie să afecteze și viitorul. Să redăm măreţia planetei noastre (Make our planet great again).

Care sunt măsurile pe care le considerați necesare pentru a accelera tranziția statelor către o economie verde?

Am auzit în ultimii 10 ani, vorbindu-se în termeni foarte clari și alarmanți de schimbările climatice și încălzirea globală provocate de emisiile de gaze cu efect de seră, proasta gestionare a resurselor naturale, resursele de apă în primul rând, emisiile de deșeuri, poluarea cauzată de sistemul energetic. Am fost, ca și mulți dintre dumneavoastră, un simplu spectator alarmat și dezarmat în fața unei realități îngrijorătoare. ALARMAT (ă), pentru că eu însămi simțeam de mai demult că încep să trăiesc într-un mediu în care mi-e greu să respir, alarmată pentru că nu înțelegeam (cum nu înțeleg nici acum) cum putem irosi cu atâta nonșalanţă apă, hârtia (care înseamnă arbori, deci oxigen), resurse vitale ale vieții, cum ne putem ” scufunda” cu seninătate în noxele propriilor noastre mașini care, sigur, ne oferă confort și ne economisesc timp, alarmată pentru că de cele mai multe ori mă loveam de tipul de mentalitate „după mine, potopul”, sau „degeaba încerc să fac eu ceva dacă în jurul meu alții nu fac”… și DEZARMATĂ, pentru că, deși continuăm (și continuu) să fac acest exercițiu de normalitate și civilizație, adunând materialele reciclabile și depunându-le în locurile special amenajate, folosind cu măsură apă (e atât de simplu să închizi robinetul atunci când te speli pe dinți, de exemplu), având grijă de consumul de electricitate, oprindu-l atunci când nu mai este absolută nevoie, mergând mai puțin cu mașina (deși una care a fost adaptată noilor cerințe ale Uniunii Europene privind poluarea), învățând să am grijă de mica mea oază de oxigen din fața casei, sădind copaci și îngrijindu-i, dar mai ales învățându-l pe fiul meu să facă toate aceste lucruri și explicându-i pe înțelesul lui DE CE trebuie făcute, ei bine continuând să fac aceste mici gesturi de normalitate, realizăm că ele nu sunt decât mici picături într-un ocean… și mi-am pus întrebarea dacă nu cumva ele sunt doar gesturi naive menite să-mi mai amăgească puțin spaimele mele în ceea ce privește viitorul planetei.

investită cu Ordinul de Merit Francez de Fostul ambasador al Frantei, Francois Saint-Paul

investită cu Ordinul de Merit Francez de Fostul ambasador al Frantei, Francois Saint-Paul

Efectele transformărilor climatice le resimțim mai acut în fiecare zi. Ele se răsfrâng asupra sănătății noastre fizice și psihice, asupra calității vieții, asupra resurselor de hrană, de apă, și pun în pericol însăși supraviețuirea noastră pe această planetă. Am evoluat poate într-un sens, am cunoscut beneficiile civilizației moderne, dar am uitat că toate acestea au un preț.

Și că vine un moment în care trebuie să devenim conștienți și responsabili, să fim solidari în fața problemelor care ne privesc pe toți în egală măsură.

Dar EU? Ce pot face eu ca mică parte din acest sistem? Pot să aștept rezultatul negocierilor și apoi să privesc cu ochi critic măsurile ce vor fi luate. Sau pot, înțelegând că aceste măsuri mă implică și pe mine, pe noi toți, ca NOI suntem cei care trebuie să ținem cont de ele, să le aplicăm și să le respectăm, pot să încep de azi să fiu și eu parte activă în acest proces, să mă transform din spectator alarmat în actor motivat de propria conștiință. Cred că fiecare gest al nostru, conștient și asumat, de a proteja mediul înconjurător, poate deveni în timp, prin statornicia demersurilor noastre, cea mai de preț moștenire pe care o lăsăm copiilor noștri.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu