Dilemă etică/ Italia stopează migraţia, dar este criticată de organizaţiile internaţionale
Ministrul italian de interne, Marco Minniti, a prezentat miercuri statistici care certifică scăderea majoră a numărului imigranţilor nord-africani ajunşi în peninsulă, ca urmare a măsurilor drastice luate de autorităţile italiene în acest sens. O parte a organizaţiilor internaţionale implicate în salvarea imigranţilor care încearcă să traverseze Mediterana spre Europa consideră că acţiunile Italiei pot conduce la o catastrofă umanitară.
Numărul imigranţilor nord-africani ajunşi în Italia anul acesta este cu 4,2% mai mic decât cel din anul precedent, ca urmare a unei scăderi importante înregistrate începând cu mijlocul lunii iulie. Astfel, în primele 2 săptămâni ale lui august, au fost înregistraţi doar 2000 de imigranţi, faţă de 11000 în intervalul similar din 2016. Pe tot parcursul anului trecut, aproximativ 181000 de persoane au reuşit să intre în Europa, prin Italia, traversând Mediterana.
Scăderea se explică atât prin condiţiile meteorologice neprielnice din ultima lună, cât şi a măsurilor multiple întreprinse de autorităţile italiene. Printre acestea se numără dotarea, antrenarea şi sprijinirea pazei de coastă libiene, la un nivel mult mai ridicat decât în trecut, în schimbul unor ajutoare acordate guvernului Libiei, precum şi extinderea ariei de acţiune a acesteia în afara apelor naţionale, dar şi impunerea unor reguli foarte stricte salvatorilor internaţionali, care preiau imigranţii din apele Mediteranei.
„Controlarea fluxului migratoriu este foarte dificilă, dar nu imposibilă”, a precizat Minniti.
„Ne aflăm în continuare într-un tunel, tunelul este foarte lung, dar încep să văd luminiţa de la capătul lui”, a continuat oficialul italian.
Măsurile drastice adoptate pentru reglementarea acţiunilor de salvare întreprinse de organizaţiile neguvernamentale, mergând până la confiscarea unei ambarcaţiuni a unei asociaţii pe care autorităţile italiene o acuză de colaborare cu traficanţii de persoane, au stârnit numeroase critici.
Reprezentanţii acestor organizaţii consideră că limitarea situaţiilor în care pot interveni pentru recuperarea imigranţilor abandonaţi în mijlocul mării va produce mii de victime în rândul acestora. Mai multe organizaţii, printre care Save the Children şi Doctors Without Borders au părăsit Italia în semn de protest. În 2016, aproximativ 2000 de persoane au decedat sau au dispărut în încercarea de traversare a Mării Mediterane.
Sursa: Washington Post
fără comentarii
Fii primul care comentează