Un sondaj dat publicităţii săptămâna trecută de Ifop arată că popularitatea preşedintelui francez Emmanuel Macron a scăzut drastic după primele 100 de zile în funcţie. Cu doar 36% dintre francezi aprobând politicile sale şi cu doar 45% considerând că îşi ţine promisiunile electorale, Macron reuşeşte să fie mai puţin popular şi decât cel mai nepopular preşedinte din istoria recentă a Franţei, Francois Hollande, care după 100 de zile înregistra scoruri cu cel puţin 10 procente mai mari.

Rând pe rând, Macron şi majoritatea parlamentară pe care o deţine în Parlament au trecut prin dispute tăioase privind reducerea ajutoarelor pentru chirie şi diminuarea cheltuielilor pentru forţele armate, iar pe plan extern, Macron a reuşit să îşi ridice împotrivă toate statele membre din estul Europei, susţinând măsuri europene anti-dumping care, în realitate, nu reprezintă decât o încercare neloială de anulare a avantajelor competitive ale companiilor est-europene.

Asemenea sincope pun în umbră cele câteva gesturi de curaj în faţa unor lideri precum Vladimir Putin şi Donald Trump şi ridică semne de întrebare privind capacitatea noului preşedinte francez de a conduce principala reformă pe care şi-a asumat-o: aceea a pieţei muncii, în sensul anulării mai multor avantaje şi drepturi sociale, în speranţa că patronatele vor putea produce în aceste condiţii creştere economică.

Dată fiind scăderea marcantă a popularităţii lui Macron după primele 100 de zile ale preşedinţiei sale, îmi pun următoarele întrebări:

  1. Care va fi preţul politic pe care îl va plăti Macron dacă, într-adevăr, va încerca să dărâme sistemul social francez, de care clasa de mijloc franceză şi, mai ales, cea mai mare parte a angajaţilor francezi sunt foarte ataşate?
  2. Va reuşi să dovedească Macron în cele din urmă că nu este doar rezultatul unui ingenios exerciţiu de PR politic, de succes în contextul degringoladei partidelor tradiţionale, ci cu adevărat un om de stat?
  3. Dacă popularitatea lui Macron va continua să scadă, va mai reuşi Franţa să evite peste 5 ani o victorie zdrobitoare a populiştilor?

Sursa foto: Le Journal du Dimanche

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu