De ce Timişoara va depăşi Clujul?
Timișoara va depăși Clujul în următorii 4 ani de zile. Este previziunea mea care ţine de unele date prezentate de curând în studiul Bancii Mondiale sau în studiul revistei Forbes. Pe lângă acestea observ evoluția Timișoarei, dar și potențialul pe care-l oferă titlul de Capitală Culturală Europeană.
Studiul Băncii Mondiale
Într-un studiu lansat recent de prietenii de la Banca Mondială, eveniment promovat şi de UrbanizeHub Romania prin evenimentul Orașe Magnet se arată că principalele orașe din România sunt cele cu dezvoltarea cea mai mare din Europa. Un alt lucru interesant este că 66% dintre cei care vor să plece de acasă vor să o facă tot în România! Interesant, românii nu mai vor în afară….Dar unde? In Timișoara, București, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Brașov.
Conform raportului se pare că orașul Cluj este ținta favorită a românilor, primind 40% din migranții săi după 2011, Timișoara și Iași câte 35 și 36%, iar Bucureștiul 27%. Calculele sunt făcute din totalul imigranților de după 1970. În același timp, orașele din România sunt cele cu dezvoltarea cea mai mare din Europa şi aici vorbim de Timișoara, București, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Brașov. Deci potențialul Timișoarei este fantastic.
Top Forbes
Ca indice de magnetism Timișoara stă foarte bine. În topul Forbes din 2016 care foloseşte mai mulţi indicatori (Produsul Intern Brut pe județ, PIB-ul pe cap de locuitor, societățile comerciale cu capital străin, câștigul salarial, șomajul, numărul întreprinderilor active, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, stocul de locuințe, unitățile de învățământ) Timișoara a luat faţa Clujului ca cel mai bun oraș pentru afaceri.
Timișoara este, pentru a doua oară consecutiv și a treia dată în istorie, cel mai bun oraș pentru afaceri din România, potrivit Forbes, urmat de Cluj si București.
De asemenea in topul zonelor cu cei mai multi turiști străini cazați în hoteluri, Timișoara stă mult mai bine decât Cluj, dar în urma Brașovului.
Aceste date coroborate cu opiniile unor oameni din București sau Cluj arată că Timișoara poate depăși Clujul, în curând.
Cu puţin timp în urmă am avut plăcerea să cunosc două persoane, Seba din Cluj, Alex din București, ce au vizitat Timișoara și cu care m-am întâlnit deoarece avem multe lucruri în comun și probabil vom colabora la un moment dat, într-un fel sau altul. Clujeanului i-a plăcut tare mult în Timișoara şi mi-a zis că “orașul are zone foarte plăcute de promenadă și de relaxare pe lângă Bega, o arhitectură spectaculoasă şi diversă şi un centru vechi întins pe o suprafață mult mai mare ca și cel din Cluj …” Mi-a mai spus că îi place numărul mare de parcuri din zona centrală şi abia așteaptă să vadă cum va fructifica Timișoara titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.
Amicului din Bucureşti i-a plăcut tare mult în cartierele din Fabric si Iosephin, însă a fost dezamăgit de unele clădiri de patrimoniu care nu sunt renovate. Un alt lucru pe care-l repeta în mod constant, ca pe un minus imens, era legat de problema rromilor din zona centrală, dar acesta e un subiect delicat, greu de rezolvat de către administrația locală. In rest, doar de bine.
Nu demult am vorbit cu unul dintre pro-rectorii Universității de Vest. Îmi spunea că are cerere de câteva sute de joburi pe zi din partea unor companii, middle-management jobs. E lucru mare pentru un oraș în expansiune economică. Aceste oferte de joburi vin la pachet cu ce se întâmplă în sectorul imobiliare. Există un boom aici, se construiește mult, există multe oferte de apartament sau case, pentru că există și cerere, iar prețurile cresc ușor-ușor la imobiliare. Faptul că din ce in ce mai multi turiști vizitează Timișoara contribuie la această creștere şi implicit la dezvoltarea orașului.
Timișoara va depăși Clujul in curând şi acest lucru se simte din statistici, din ceea ce spun unii experți, din ceea ce se vede sau simte la fața locului. Pregătirea orașului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, evenimentele, avântul economic, calitatea vieții, viața culturală, rolul universității în comunitate, toate acestea vor contribui la plasarea Timișoarei ca cel mai important oraș al României, după capitală. Deocamdată Clujul are acest statut.
Articol preluat de pe blog-ul autorului, gratieluimihailescu.ro.
Photo: Eye in the Sky
fără comentarii
Fii primul care comentează