Implicațiile conflictului din Coreea de Nord sunt cu certitudine majore asupra evoluției relațiilor diplomatice dintre SUA, Federația Rusă și Uniunea Europeană. Escaladarea tensiunilor dintre SUA şi Coreea de Nord produc puternice reverberaţii pe scena politică internaţională.

Marius Văcărelu, cadru didactic universitar la SNSPA, specialist în geopolitică, preşedintele Asociaţiei Geopolitica Estului, blogger la Adevărul.ro, a analizat implicațiile conflictului din SUA şi Coreea de Nord, într-un interviu acordat lui Vladimir Adrian Costea, pentru Europunkt.

1

Vladimir Adrian Costea: Pentru început, vă rog să-mi spuneți care au fost cauzele care au generat escaladarea tensiunilor dintre SUA și Coreea de Nord?

Marius Văcărelu: Există doar o cauză, în realitate: nesiguranța conducerii politice coreene că va rezista pe termen lung la vârf. În acest context, agitația pe o temă atât de importantă, implicând puterea economică și militară nr. 1 de pe planetă permite menținerea coeziunii în interiorul grupului aflat în fruntea țării, ceea ce exclude apariția de complotuti pentru schimbarea ierarhiei.

Care este interesul SUA în regiune? Care este poziția Federației Ruse faţă de Coreea de Nord?

Interesul SUA în regiune este unul clar și simplu: pentru prosperitatea zonei – care este una de interes economic crescut la Washington – este nevoie de liniște, deoarece se vor speria investitorii și asta ar duce la vulnerabilizări ale statelor. Pare simplu, și totuși nu este, deoarece prosperitatea presupune îndeplinirea multor factori de natura asigurării statului de drept, a calității educației, a unui sistem administrativ eficace, a unui cadru fiscal coerent. Or, prosperitatea nu se dobândește când oamenii se tem, și cu atât mai mult când se vorbește de bombe atomice, iar nu de profituri și companii.

Federația Rusă dorește și ea liniștea, deoarece cunoaște că un eventual conflict în zonă se va solda cu refugiați, iar o parte a acestora va ajunge sigur pe teritoriul ei. Cum din ce în ce mai mult specialiștii în economie avertizează că ne apropiem de o nouă izbucnire a crizei financiare, este evident că efectele se vor vedea în economia globală, ceea ce va afecta orice stat, implicit Rusia. Cum PIB-ul rus a scăzut destul de mult în ultimii ani, un conflict va afecta în mod obligatoriu toate țările vecine Coreei de Nord, cu cîteva puncte procentuale, ceea ce va fi dificil de acceptat de populația rusă.

Care sunt actorii care au cel mai mult de câștigat de pe urma acestor tensiuni? Cine va avea de pierdut?

Singurul grup care poate câștiga ceva este actuala elită politică din Coreea de Nord, dar nici ea nu poate menține pe termen lung acest profit. De pierdut, vor pierde toate statele lumii, deoarece o singură lovitură de rachetă reușită va însemna scăderea economiei globale, ceea ce va conduce la instabilitate politică în țările mai puțin consolidate politic, economic și administrativ.

Care sunt repercursiunile generate de tensiunile dintre SUA și Coreea de Nord pe scena politică internațională?

Coreea de Nord nu este un stat cu foarte multe legături, dar ea are vecini interesanți. China și Coreea de Sud sunt puteri economice în continuă creștere, iar Rusia este un stat cu anumite dificultăți economice. Dacă se va ajunge la un conflict direct, există un mare risc de vulnerabilizare a economiei Chinei, care se poate traduce în concedierea multor sute de mii de persoane. Unde se vor îndrepta acei oameni vulnerabili – nu doar în interiorul propriei țări – și ce vor fi dispuși să întreprindă este o întrebare care produce îngrijorări în multe capitale. Dacă va fi război, economia globală va scădea, iar presiunea pe guverne va crește, și cu siguranță se va ajunge în unele țări la schimbarea acestora. Când economia globală scade, oamenii își reduc consumul, ceea ce înseamnă că țările care se bazează la export pe resursele naturale vor fi afectate destul de mult și nu doar pentru un an.

În ce măsură o eventuală intervenție a SUA în Coreea de Nord poate produce modificări asupra relațiilor dintre Trump, Putin și liderii statelor membre ale UE?

SUA nu va ataca preventiv, acest lucru este sigur. Dacă vor fi nevoiți să o facă, va fi sprijinită din mai multe capitale. Relațiile dintre lideri cumva s-au fundamentat, sunt șapte luni de la preluarea funcției prezindențiale de către dl Trump, iar mari schimbări nu vor fi, pentru că politica de stat nu se decide într-un minut, ci având înainte discuții și analize.

Cum vedeți dumneavoastră implicarea României în acest conflict?

România nu poate face prea multe în această situație, în afară de a-și oferi bunele oficii pentru detensionare – dar acest lucru poate să îl încerce orice țară, fără a fi clar un rezultat anume.

În ce măsură perspectiva înlocuirii lui Kim Jong-un este un scenariu plauzibil în viitorul apropriat?

Orice criză, în orice loc din lume, în orice domeniu, este o amenințare pentru lideri. Cu cât este mai gravă criza, cu atât posibilitatea schimbării este mai rapidă.

Considerați că o eventuală înlocuire a lui Kim Jong-un este în măsură contribuie la democratizarea regimului nord-coreean?

Nu se poate răspunde la întrebare, deoarece nu se știe când şi în ce context va părăsi funcția.

Care sunt măsurile pe care le considerați necesare pentru rezolvarea pe termen lung a acestor tensiuni?

Singura soluție este dialogul sincer, realizat în scopul de a se detensiona aceste momente dificile; în absența acestei trăsături morale, orice măsură este doar un paleativ sau – mai degrabă – va amâna rezolvarea unei probleme până la nivelul când aceasta se croniciza, ceea ce va afecta pe toate subiectele cu interese într-o zonă sau alta a planetei.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu