Scandalul imens al ouălor contaminate continuă/ Frauda cu fipronil din Olanda a început din septembrie 2016
Comisia Europeană a confirmat joi că utilizarea în fermele de găini ouătoare din Olanda a insecticidului fipronil, substanţă interzisă în lanţurile alimentare conform standardelor europene, a început încă din septembrie 2016.
„Dispunem de indicii că utilizarea ilegală a fipronilului avea deja loc în 2016”, a declarat Sabine Jülicher, directoarea Direcţiei Generale de Securitate Sanitară a Comisiei Europene în faţa Parlamentului European.
Milioane de ouă şi sute de tone de produse alimentare pe bază de ouă au fost retrase în ultima lună din supermarket-urile europene, după ce, în luna iunie, autorităţile belgiene au identificat doze mici de fipronil în ouăle provenite din fermele olandeze. Aparent, aceste doze nu ar fi fost periculoase pentru organismul uman, cu atât mai mult cu cât mamiferele nu sunt afectate decât într-o mică măsură de acest insecticid.
Potrivit Comisiei Europene, au fost afectate 34 de state din întreaga lume, dintre care 22 în UE, între acestea şi România.
Activitatea a circa 350 de ferme din Olanda, Belgia şi Germania sunt blocate în prezent pentru că au folosit dezinfectantul DEGA 16, comercializat de companiile Poultry-Vision (Belgia) şi ChickFriend (Olanda) drept produs „natural”, deşi conţinea insecticidul fipronil. Administratorii celor două companii au fost deja arestaţi, fiind acuzaţi că au făcut cu bună ştiinţă această fraudă, pentru maximizarea profiturilor.
Scandalul ar putea fi chiar mai mare decât atât, autorităţile olandeze fiind acuzate de ministrul agriculturii din Belgia că ar fi ştiut încă din noiembrie 2016 că o substanţă pe bază de fipronil este utilizată pentru dezinfectarea fermelor de găini din Olanda. Agenţia sanitar-veterinară din Olanda a confirmat că deţinea unele indicii privind această situaţie încă din 2016, dar s-a disculpat precizând că nu existau elemente care să arate că fipronilul ar fi putut ajunge în ouă.
Este de aşteptat ca scandalul ouălor contaminate să producă pagube de sute de milioane de euro sectorului zootehnic din Olanda, Belgia şi Germania, cu atât mai mult cu cât există posibilitatea ca şi carnea de pasăre să fi fost contaminată. Olanda este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de ouă.
Surse: Le Monde, The Guardian, The Telegraph
fără comentarii
Fii primul care comentează