Premierul Ungariei, Viktor Orban, a transmis joi preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o scrisoare în care precizează că decizia ţării sale de a nu accepta imigranţi nu poate fi condamnată întrucât accepţiunea solidarităţii dată de Juncker anterior contravine atât legislaţiei europene, cât şi tradiţiilor istorice ale Ungariei.

„Ungaria nu este o ţară de imigranţi şi nici nu doreşte să devină una”, este linia roşie a scrisorii trimise de Orban la Bruxelles, a doua în ultimele câteva zile, după ce la 31 august ceruse Comisiei Europene să susţină jumătate din costurile construcţiei gardului metalic de la graniţele sudice ale Ungariei, împotriva imigranţilor, circa 400 milioane de euro.

De la această primă scrisoare, lucrurile au luat o turnură negativă pentru regimul lui Viktor Orban. Curtea Europeană de Justiţie a recunoscut dreptul Uniunii Europene de a stabili cote de refugiaţi pentru statele membre, respingând o plângere a Ungariei şi Slovaciei, iar Juncker a răspuns ferm scrisorii iniţiale ale lui Orban, arătând că Budapesta a respins avantajele financiare pe care Comisia Europeană le oferise în timpul crizei migranţilor şi subliniind că Ungaria primeşte cele mai multe fonduri de coeziune per capita din întreaga Uniune Europeană.

Mai mult, Juncker, a respins apelul la solidaritate al lui Orban în privinţa gardului, arătând că „solidaritatea este ca o stradă cu dublu sens. Sunt momente în care statele membre pot aştepta să primească sprijin şi momente în care, la rândul lor, ele ar trebui să fie pregătite să contribuie.”

Juncker a subliniat de asemenea că solidaritatea nu este ca „alegerea unui fel dintr-un meniu”, putând fi optat pentru sprijin în managementul graniţelor, dar respingând cotele de migranţi.

În scrisoarea de joi, Orban atacă definiţia solidarităţii dată de Juncker, interpretare pe care o consideră „a nu fi în acord cu legislaţia europeană”, nici „cu tradiţiile istorice ale Ungariei”. Orban subliniază că în vreme ce statele din vestul Europei au o obligaţie morală de a primi imigranţi, din cauza trecutului lor colonial, est-europenii nu se află în aceeaşi situaţie.

”Spre deosebire de unele state mari ale UE, Ungaria nu are un trecut colonial” şi, prin urmare, nu are o obligaţie faţă de statele de unde provin imigranţii, a subliniat Orban.

Sursa: Hungarian Spectrum, Politico

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu