Locuitorii orașelor aspiră continuu la îmbunătățirea calității vieții din aria lor de activitate și caută ca administrațiile locale să adopte strategii concrete pentru dezvoltarea durabilă. De la satisfacerea nevoilor identificate în plan local, la reprezentarea intereselor comunitare și apoi la elaborarea unor politici viabile, administrația locală este cea angrenată în procesul dezvoltării.

Experții UrbanizeHub au realizat un ghid numit „Îndrumar pentru Primari” care exemplifică bunele practici implementate și se adresează primarilor, reprezentanților societății civile, firmelor private, ONG-urilor sau simplilor cetățeni, cu scopul de a dialoga facil cu administrațiile locale și pentru susținerea proiectelor concrete de dezvoltare locală.

În linii mari, prioritățile identificate sunt concentrate pe atragerea de investitori, parteneriatele formate și expertiza tehnică care impulsionează performanța. Mai mult, prioritățile includ și absorbția de fonduri europene, domeniul educației, calitatea vieții, sfera socială și conectivitatea.

În topul celor mai eficiente administrații locale din România se află Oradea, Alba Iulia, Iași, Craiova, Sectorul 3 al Capitalei, Brașov, Sibiu, Cluj Napoca. Sunt orașe care au demonstrat că știu să: își seteze o viziune pe termen lung;  identifice o listă clară de priorități; își întărească capacitatea de implementare și monitorizare de proiecte.

Citiți în ghid mai multe despre aceste exemple de administrații locale eficiente.

Inf. 472 - Indrumar primari

Procesul de dezvoltare al unei țări este inerent un proces cu puternice valențe locale.

Oamenii trăiesc în localități, investitorii se stabilesc în localități, iar turiștii vizitează localități. O mare parte din instrumentele necesare pentru a atrage oameni, investitori, și turiști (trei ingrediente vitale pentru dezvoltarea unei țări) se află la îndemâna primarilor.

Unul dintre mesajele cheie ale acestui raport este nevoia continuării procesului de descentralizare. Un proces de descentralizare bine gândit nu numai că aduce administrația mai aproape de cetățean, dar și diluează concentrarea puterii.

Alte câteva mesaje cheie ale raportului includ:

  • nevoia de viziune;
  • nevoia de strategii concise de dezvoltare;
  • asigurarea unui Plan Urbanistic General;
  • capacitarea punerii în practică a viziunii și proiectelor;
  • nevoia de a forma parteneriate.

Nu ai cum să realizezi lucruri mari dacă nu reușești mai întâi să definești lucruri mari. Administrațiile locale se mulțumesc să externalizeze elaborarea strategiei locale unor firme de consultanță și sunt ușor dispuși să accepte viziuni de dezvoltare ce nu spun nimic.

Mulți primari, inclusiv primari ai unor orașe dinamice, nu concep că populația în localitatea lor ar putea să crească. După 27 ani de declin demografic, mare parte din autoritățile locale par resemnate cu o perspectivă de stagnare și declin.

E important pentru primari să identifice proiectele strategice ce vor asigura competitivitatea localității pe termen lung, având în vedere că orice sistem viu este racordat în logica creșterii, iar atunci când nu mai crești, stagnezi și în cele din urmă intri în declin.

Majoritatea strategiilor de dezvoltare din România, dar nu numai, nu sunt altceva decât gargară inutilă – nu pentru că cei care le-au scris nu și-au dat silința, ci pentru că puțini oameni (inclusiv cei care le-au comandat) le bagă în seamă. Un document strategic, pentru a fi eficient, trebuie să identifice priorități realiste și să seteze pașii necesari atingerii acestor priorități.

Citiţi şi descărcați întregul ghid „Îndrumar pentru Primari”

Citeşte continuarea articolului pe UrbanizeHub, comunitatea online a oamenilor care se implică în modelarea inteligentă şi sustenabilă a viitorului oraşelor.

Devino şi tu membru UrbanizeHub folosind contul tău de Facebook și scrie un articol! UrbanizeHub publică idei despre orașele viitorului din partea oamenilor responsabili, experților în dezvoltare sau planificare urbană, academicienilor, arhitecților, etc. 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu