În a doua jumătate a anului 2018, Austria va fi responsabilă de președinția rotativă în cadrul Consiliului Uniunii Europene (format din reprezentanții guvernelor naționale).

E.S. domnul Gerhard Reiweger, Ambasadorul Austriei în România, a analizat perspectivele exercitării Preşedinţiei austriece a Consiliului UE, în interviul pe care l-a oferit lui Vladimir Adrian Costea, pentru Europunkt.

02

Vladimir Adrian Costea: Pentru început, vă rog să aveți amabilitatea de a ne spune care este importanţa deținerii Președinției Consiliului UE din 2018?

Gerhard Reiweger: În a doua jumătate a anului 2018,  Austria preia pentru a treia oară, după 1998 şi 2006 președinția Consiliului Uniunii Europene. Austria acordă Preşedinţiei Consiliului UE cea mai mare atenţie, iar pregătirile Guvernului Federal în acest sens au început.

Care vor fi principalele  provocările pe care președinția austriacă va trebuit să le gestioneze în perioada exercitării Președinției? Care va fi contribuţia pe care Austria doreşte să o aducă proiectului european în perioada exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene?

Se întrevede, că marile provocări ale UE vor persista în următoarele domenii: Siguranţă internă şi externă, Protecţia graniţelor exterioare ale Uniunii, Reforma sistemului european comun de azil, Dezvoltare şi ocupare, Digitalizarea, precum şi continuarea apropierii statelor din Balcanii de vest către Uniunea Europeană.

În plus, pe durata președinției austriece, se vor purta negocierile privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, precum şi dezbaterea asociată privind viitoarea dezvoltare a Uniunii, pregătirea bugetului 2019 și negocierile privind următorul Cadru Financiar Multianual.

Președinția austriacă va fi o „preşedinţie de lucru“.  Având în vedere încheierea mandatului Parlamentului European în iunie 2019, o serie de dosare trebuie finalizate, respectiv aduse spre finalizare. Președinția română, care o urmează pe cea austriacă, va avea timp doar până la sfârşitul lunii martie să încheie dosarele deschise ale Parlamentului European. Aşadar, preşedinţia austriacă se va concentra asupra prelucrării dosarelor deschise.

Eforturile austriece trebuiesc văzute în cele din urmă şi în contextul programului trilateral al Estoniei, Bulgariei şi Austriei. Programul trilateral, decis la 20 iunie în cadrul Consiliului Afaceri Generale cu segmentele: Locuri de muncă, creștere economică și competitivitate, Protecția cetățenilor, Uniunea energetică și o politică prospectivă privind clima, Libertate, securitate și justiție, UE ca actor mondial puternic, constituie un „rolling programme” pentru continuitatea lucrărilor pe planul UE.

Cum se poziţionează guvernul austriac în raport cu negocierile privind ieşirea Marii Britanii din UE?

Marea Britanie rămâne un partener important al Austriei şi un însemnat vecin al Uniunii Europene.

UE27 a început bine pregătită negocierile cu Regatul Unit. Coeziunea UE 27 şi apărarea intereselor Uniunii Europene sunt indispensabile pentru negocieri de succes. O strânsă interacţiune între Comisia Europeană şi statele membre pe perioada negocierilor este esenţială. Preşedinţiile rotative, inclusiv cea austriacă îşi vor aduce contribuţia în acest sens.

Esențial este, ca accesul în două faze la negocieri să fie respectat: în primul rând este esenţial să se găsească un acord cu Regatul Unit cu privire la protejarea drepturilor cetățenilor Uniunii și a obligațiilor financiare britanice, apoi pot fi inițiate negocieri pentru cadrul unui acord ulterior. Marea Britanie nu va putea beneficia după ieşirea sa din Uniune de aceleaşi drepturi şi avantaje ca un membru al Uniunii Europene şi al pieţei unice.

Austria îşi va folosi mandatul președinției rotative, pentru a avansa o dată cu Brexit, dezbaterea privind viitorul UE şi să inițieze proiecte concrete de reformă.

În primul semestru din 2019, România va exercita pentru prima dată Președinția Consiliului UE. Care sunt sfaturile pe care le oferiți Guvernului României în vederea gestionării eficiente a Președinției?

Sunt absolut convins că, în cei 10 ani de stat membru al UE, România a dobândit toată experiența și expertiza necesară pentru o președinție de succes. Sunt deosebit de încântat de interesul României de a coopera îndeaproape cu Austria în perioada premergătoare mandatelor noastre la Președinția Consiliului European. Austria va avea o colaborare strânsă cu România pe perioada mandatului său la Bruxelles, pentru a asigura o facilă tranziţie a Președinției Consiliului Uniunii Europene spre România.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu