Premierul Ţării Galilor, Carwyn Jones, s-a arătat îngrijorat într-un interviu publicat luni de The Guardian, de faptul că o parte a conservatorilor britanici vor să impună un Brexit dur, indiferent de consecinţe, şi de tendinţa guvernului de la Londra de a acţiona fără a obţine consimţământul parlamentelor din Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord.

Jones a dorit să sublinieze că rezultatul strâns al referendumului din iunie 2016, împreună cu înfrângerea relativă a conservatorilor britanici în alegerile anticipate din 2017, dovedesc că britanicii nu vor un „Brexit dur”, aşa cum încearcă să impună fracţiunea dominantă din Partidul Conservator. Insistenţa acestei aripi a conservatorilor pentru „Brexit-ul dur”, în ciuda voinţei populaţiei, este comparată de Jones cu fundamentalismul religios.

„Problema cu referendumul este că votul a decis să ieşim, dar există un număr mare de interpretări asupra a ceea ce înseamnă ieşirea. Varianta celor care vor o ieşire dură este că singura interpretare care poate fi dată este cea a unui Brexit dur. Este un fel de fundamentalism religios. Oamenilor li s-a oferit şansa să voteze pentru un Brexit dur în iunie, dar nu au făcut-o”, a punctat prim-ministrul galez.

Jones a atras atenţia de asemenea că proiectul legislativ prin care întreaga legislaţie europeană care funcţionează în prezent va fi absorbită automat în legile britanice este „o uzurpare de putere” din partea Londrei în detrimentul legislativelor din celelalte entităţi politice britanice: Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord. Atitudinea guvernului central faţă de aceste părţi componente ale Regatului Unit a fost comparată de premierul galez cu cea a Uniunii Sovietice faţă de restul statelor din blocul comunist, înainte de 1989.

„Au spus că vor consensul legislativelor din celelalte părţi componente ale Regatului pentru ca legea să treacă. Apreciem asta”, dar „ei nu pot spune: Da, puteţi lua această decizie atât timp cât sunteţi de acord. Acesta nu este consens, este doctrina suveranităţii limitate din zilele lui Brejnev”.

 

Deşi miniştrii din cabinetul May prezintă proiectul legislativ ca pe un demers necesar pentru a asigura buna funcţionare a legislaţiei britanice după Brexit, numeroase voci s-au ridicat împotriva acestei noi legi a Brexit-ului. Pe lângă perspectiva Cardiffului, a Edinburghului şi a Belfastului că legea le va ştirbi prerogativele, mulţi membri ai Camerei Comunelor ridică obiecţia că o asemenea măsură ar transfera pentru un timp atribuţia legiferării de la Parlament, la Guvern.

Parlamentarul laburist Chris Bryant a subliniat că amendamentele care oferă puteri executivului în detrimentul legislativului „i-ar face mândri pe Erdogan, Maduro şi Putin”.

Surse: The Guardian, Politico, Financial Times

Sursa foto: Facebook/Carwyn Jones

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu